Доступність посилання

ТОП новини

Плазмові екрани і скляна огорожа – усе для суду над Тимошенко


Харків – Київський районний суд міста Харкова у понеділок призначив судмедекспертизу для з’ясування стану здоров’я колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, зокрема, чи протипоказана з міркувань здоров’я участь лідера БЮТ у судовому процесі. Свій висновок судмедексперти мають надати до 10 липня – саме на цей день призначене наступне засідання суду щодо порушень у діяльності корпорації «Єдині енергетичні системи України», яку очолювала в середині 90-х років Юлія Тимошенко.

І хоча в самій судовій залі Київського районного суду міста Харкова Юлія Тимошенко досі ще не була, там для неї почали створювати всі умови. Місцеві оглядачі припускають, що, можливо, шістьма плазмовими екранами, картинами та скляною огорожею місця, де має сидіти підсудна, представники феміди хочуть здивувати представників Європарламенту – Александра Квасневського та Пата Кокса, спостерігачів за судовими процесами над Юлією Тимошенко.

Судова зала – новий інтер’єр. Тут з’явилися картини, килим, чотири плазмових екрани в самій залі, один біля судді, і ще екран спеціально для підсудної. Тепер місце для підсудного огорожене скляною огорожею – там встановлений мікрофон. Журналісти за тією огорожею не побачили ортопедичного тапчана, який радили встановити лікарі від Міністерства охорони здоров’я України.

Вже четверта поспіль відсутність колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко на розгляді в суді справи по діяльності в 90-х роках корпорації «Єдині енергетичні системи» непокоїть державне обвинувачення.

Під час обґрунтування клопотання прокурор Віктор Лобач наголосив, що останнім часом опозиційний політик веде активне суспільне життя, зустрічається із закордонними політиками, а коли йдеться про появу в суді, вона пише заяви про неможливість з’явитися через поганий стан здоров’я.

«Просимо призначити комісійну судову медичну експертизу, яка має з’ясувати наступні запитання: які у Юлії Тимошенко є захворювання, який стан здоров’я на даний час, чи перешкоджає її стан здоров’я можливості сприймати письмову та усну інформацію – осмислювати її, та висловлювати свої думки. Чи дозволяє стан здоров’я Тимошенко брати участь у судовому засіданнях, чи немає на це медичних протипоказань, – просить суд прокурор Лобач.

«План зрежисований особисто Януковичем» – Власенко

Захисники Сергій Власенко, Олександр Плахотнюк та Андрій Кожем’якін заперечували проти цього клопотання, бо, за їхніми словами, суд має в достатній кількості медичних довідок, зокрема, від фахівців берлінської клініки «Шаріте». Захисник Сергій Власенко зауважив, що розгляд клопотання прокурорів у суді про призначення судмедекспертизи неможливий у відсутності самої підсудної.
Цей план абсолютно чітко підготовлений та зрежисований особисто Віктором Януковичем
Сергій Власенко

«Цей план абсолютно чітко підготовлений та зрежисований особисто Віктором Януковичем і виконується його поплічником Ренатом Кузміним, який публічно, кілька днів тому заявив про призначення експертизи. Я дуже радий, що вони це зробили на очах представників Європейського парламенту, які сьогодні спостерігали за цим процесом», – зазначив Сергій Власенко.
Спостерігачі Європейського парламенту Александр Квасневський та Пат Кокс так само побачили словесну перепалку на підвищених тонах між захистом Тимошенко та суддею Костянтином Садовським. Тут звучали некоректні висловлювання на адресу судді та непристойні вигуки із зали від групи підтримки Юлії Тимошенко. Зрештою Суддя вимкнув мікрофон народного депутата Андрія Кожем’якіна і вийшов до дорадчої кімнати.

У сьогоднішній постанові суд задовільнив клопотання прокуратури про призначення судмедекспертизи.

Своє рішення суддя Київського районного суду міста Харкова Костянтин Садовський пояснює так: «З матеріалів кримінальної справи ми бачимо, що підсудна Тимошенко з 9 травня 2012 року перебуває на стаціонарному лікуванні у центральній клінічній лікарні «Укрзалізниці». Однак у справі відсутні будь-які офіційні дані щодо стану здоров’я підсудної на теперішній час, а тому суд позбавлений можливості розглянути справу упродовж розумного строку, так і вирішення питання про зупинення провадження у справі».

Прокурори висловили переконання, що судмедекспертиза – це найоб’єктивніший спосіб з’ясувати, чи не затягує кримінальну справу, посилаючись на погане здоров’я, Юлія Тимошенко та її захист. У понеділок спостерігачі Європарламенту Александр Квасневський та Пат Кокс лише слухали перебіг судового засідання і споглядали за подіями в залі та навколо будівлі суду. Європейські політики спілкувалися лише з групою прибічників Юлії Тимошенко, а розмовляти з пресою вони поки що відмовляються.

Навколо самої будівлі, де проходило судове засідання, мітингували противники і прихильники Юлії Тимошенко. Після дев’ятої ранку судові виконавці через гучномовців зачитали учасникам протестної акції «Батьківщини» постанову Харківського окружного суду про обмеження права на збори, пояснюючи, що з 8-ї до 19-ї години заборонені акцій протесту навколо будівлі апеляційного суду, зі встановленням наметів, сцени та використанням звукопідсилюючої апаратури. Мітингувальників судова заборона не злякала, з плакатами та прапорами вони стояли, доки суддя не оголосив постанову про перерву в судовому засіданні до 10 липня. А активісти провладних політичних сил транслювали гучномовцями українські народні пісні та державний гімн, намагаючись заглушити гасла опозиціонерів.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG