Доступність посилання

ТОП новини

Уряд хоче перерозподілити нафтогазовий ринок (огляд преси)


Уряд планує реанімувати українську нафтопереробку шляхом заміни власників. Адже, за словами прем’єр-міністра, в Україні із семи нафтопереробних заводів (НПЗ) стоїть п’ять. Решта два ледь працюють і неконкурентоспроможні порівняно із закордонними. Як прогнозує газета «День», НПЗ і його власників, чекає швидкоплинний судовий процес, який дасть старт реприватизації. Головна ж проблема полягає в тому, де взяти нового «ефективного» власника? Газетярі припускають, що його можуть шукати й у Азербайджані, але, скоріш за все, все-таки в Росії. Заголовок статті – «Нафтовий переділ».

Газотранспортні підприємства можуть готуватися до приватизації для тих груп, котрі нині виявляють найбільший вплив на владу, переконують «Вечірні вісті». Це, в першу чергу, група олігарха Дмитра Фірташа. Сьогодні він, як пише видання, контролює «Укргазвидобування» через вірний йому менеджмент. Отже ця компанія з подачі Фірташа або ж повністю, або частково може стати власністю російського «Газпрому». Докладніше «Нафтогаз» розтягнуть по шматках, або під шумок Євро-2012 влада приступила до прихватизації газотранспортної системи».

Через 18 років Україна планує повністю перейти на газ власного видобутку. Тому зарубіжні енергетичні компанії борються за право добувати блакитне паливо на українській території. Вже завершені конкурси на двох великих родовищах, скоро визначаться видобувними ще двох. Конкретніше розповідають «Ізвєстія в Україні» у статті «Конкурсна основа».

Незабаром українським водіями доведеться звикати до нових вимог правил дорожнього руху: Кабмін з подачі ДАІ готує чергові зміни до постанови, яка визначає поводження на дорогах. Як інформує газета «Сегодня», зміни плануються невеликі, але відчутні. Серед них – вимога їздити із ввімкненими фарами та відновлення штрафів за перевищення швидкості. Про інші можливі зміни йдеться в матеріалі «Поїдемо повільно і зі світлом».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG