Доступність посилання

ТОП новини

Німці: Не хочемо бачити Меркель поряд із Януковичем у Києві (європейська преса)


Прага – Європейські газети цитують одного з тренерів збірної Німеччини з футболу Олівера Біргоффа, який каже, що канцлер Анґела Меркель вже пообіцяла йому, що буде присутня на фіналі Євро-2012 у Києві. Проте офіс Меркель зберігає інтригу, кажучи, що рішення про поїздку канцлера до Києва 1 липня може бути ухвалене в останній момент. Там також кажуть, що Німеччина має ще виграти півфінал у Італії 28 червня. У середу, як інформують деякі видання, на футбол у Донецьку підуть український і російський прем’єри Микола Азаров та Дмитро Медведєв, які через міжурядовий комітет в Києві готують зустріч 12 липня в Ялті Президентів України та Росії. Західна преса звернула також увагу на спроби колишнього Президента України Віктора Ющенка повернутися в політику напередодні парламентських виборів 28 жовтня.

Німецький часопис Der Spiegel вважає, що перед канцлером Німеччини Анґелою Меркель постала складна дилема – їхати чи не їхати 1 липня на фінал Євро-2012 до Києва, де, як очікують, може виступити і збірна Німеччини, якщо виграє 28 червня у Варшаві півфінал із Італією. У Варшаві Меркель точно не буде, бо цього дня має відбутися дуже важливий саміт ЄС із порятунку євро у Брюсселі. Якщо ж постане питання про поїздку до Києва, то виникнуть труднощі з поясненням німецьким керівництвом ситуації довкола ув’язнення Юлії Тимошенко та ситуації з правами людини в Україні. Адже перед цим Меркель сказала, що люди в Україні страждають від «диктатури і репресій». Канцлер також закликала до політичного бойкоту Євро-2012 на знак солідарності з ув’язненою Тимошенко. Тепер, як зауважує німецьке видання, Анґела Меркель може переглянути свою позицію, бо преса вже повідомила про обіцянку канцлера одному з тренерів збірної Німеччини, Оліверу Біргоффу, що вона відвідає фінал у Києві, незважаючи на попередні заяви про поїздку на фінал лише у разі покращення ситуації з Тимошенко. «Вона привітала нас з перемогою над Грецією і закономірно сподівається на наш подальший успіх, бо хоче приїхати на фінал», – сказав Біргофф після матчу з греками у Ґданську. Але, незважаючи на гарні перспективи збірної Німеччини, як зауважує Der Spiegel, ситуація з Юлією Тимошенко погіршується, бо українські суди до середини липня, до закінчення Євро-2012 відклали як розгляд нових звинувачень на адресу лідера української опозиції, так і касацію на «газову справу». Критики в Німеччині, а їх чимало, кажуть, що поїздка канцлера до Києва на фінал Євро-2012 була б «неправильним сигналом», «викликом на покращення ситуації з правами людини в Україні». «Якби Меркель сиділа на одній VIP-трибуні поруч із Януковичем, це дало б сигнал, що вона підтримує його під час парламентських виборів у жовтні», – каже речниця Партії зелених Німеччини у Бундестазі Віола фон Крамон. «Я не бажаю бачити будь-які зображення канцлера, яка святкує з Януковичем», – заявляє один із лідерів «зелених» Том Кеніґс і додає: «якщо канцлер має бажання бути з футболом, частиною цього видовища, вона може зробити вболівальників щасливими, коли відвідає фан-зону в Берліні».

Російська «Независимая газета» інформує, що «Азаров і Медведєв визначать плани для Януковича і Путіна» у середу в Києві під час засідання міжурядового українсько-російського комітету з економічної співпраці. Ця зустріч є підготовкою переговорів двох президентів 12 липня у Ялті. Навіть незважаючи на плановану зустріч Дмитра Медведєва з Президентом Януковичем, експерти не очікують якогось прориву після цих переговорів, насамперед, звичайно, у газовій проблемі. Експерти також кажуть, що хитка рівновага між Україною та Росією протриває ще приблизно півроку.

Польська Rzeczpospolita інформує, що колишній «помаранчевий» Президент України Віктор Ющенко повертається в політику, про що він сам заявив у вівторок у Києві. Ющенко анонсує створення правої патріотичної партії на базі понад 30 різних організацій, включно з УНП, Конгресом українських націоналістів, «Просвітою», Товариством політв’язнів і репресованих. Як цитує газета з Варшави, Ющенко заявляє, що він занепокоєний перетворенням України на другу Білорусь та гальмуванням євроінтеграційних процесів нинішньою владою у Києві. Ющенко не бажає, як інформує видання з Польщі, співпрацювати з Комітетом опору диктатурі, де вирішальну роль відіграє блок колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, його колишньої союзниці з часів Помаранчевої революції 2004 року, яку колишній Президент називає нині своїм найбільшим ворогом. Ющенко також не бачить різниці між БЮТ і Партією регіонів Януковича.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG