Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане гуцульський «Аркан» найпопулярнішим у світі?


Львів – Українські й канадські пошановувачі гуцульської автентичної музики розпочали спільний мистецький проект «Гуцульська музика і танці». Ініціатори мають амбітні плани: гуцульський танець «Аркан» зробити найпопулярнішим у світі. Але головне, як розповіли Радіо Свобода відомі музиканти – скрипаль із Канади Василь Попадюк і Олег Скрипка, – зберегти гуцульський фольклор.

Без стародавнього запального «Аркану», що танцюється півколом з топірцями у руках так, що годі втриматись на місці, на Гуцульщині не обходиться ніяка забава. Але цей танець може тривати навіть годину. І жоден порядний гуцул не посміє завчасно припинити танок. Потрібно не лише мати вправність у рухах, але й добру фізичну витривалість.

«Аркан» вважається танцем посвяти молодого хлопця у легіні. Опісля він уже може носити бартку (топірець) і підперезуватися знаменитим широким гуцульським паском.

На Гуцульщині кажуть, що «Аркан» вперше виконали витязі, які зійшли з гір. За твердженням етнографів, це могли бути кельтські племена бойї або ж галли, які тривалий час проживали в Карпатах.



Гуцульську автентичну музику необхідно представити у світі, бо це надзвичайно велике багатство звуків, зауважує Василь Попадюк, відомий скрипаль українського походження, який мешкає у Канаді. Вже на сьогодні записані гуцульські пісні в автентичному виконанні літніх гуцулів. Збирали по всій Гуцульщині. Зараз у Канаді триває робота над матеріалом, робиться аранжування і виконуватимуть пісні сучасні виконавці з Канади, танцюватиме балетна трупа з Києва, розповів Василь Попадюк.

«Режисер шоу буде американець. Матеріал нам дає Україна. Фінансує Михайло Балог, він родом із Коломийщини, з одного села, як і мій батько, музикант, але займається зараз бізнесом. Цікава людина, яка вирішила вкласти душу, щоб не забули гуцульську музику, каже, що скоро на весіллі нікому буде марша заграти. Дуже багато цікавого можна зробити з гуцульської музики», – наголошує Василь Попадюк.
Олег Скрипка і Василь Попадюк
Олег Скрипка і Василь Попадюк

Олег Скрипка погодився на проект

Скрипаль Василь Попадюк запросив до спільного проекту популяризації автентичної гуцульської музики митця Олега Скрипку. В інтерв’ю Радіо Свобода український виконавець розповів, що його дуже зацікавив проект на підтримку української народної пісні і танцю.

«Думки про такий проект у мене були давно. Ясна річ, що у нас великий потенціал і треба зробити розкішне шоу на базі української пісні і танцю, що у світі популярне і гарно продається. Треба це реалізувати. Можна робити тільки Гуцульщину», – зауважує Олег Скрипка.

Українсько-канадський проект гуцульської музики вперше, за задумом музикантів, мають намір представити через рік-два у Львові, відзняти фільм і тоді із шоу мандрувати світом.

Що-що, а багата й колоритна, до кінця не досліджена, гуцульська автентична музика – це справжній скарб українців, який, на щастя, ще зберігся.

На цю ж тему:

Одосія – жива легенда Гуцульщини
Скільки ця жінка написала співанок, вона ніколи не рахувала, а співає з дитинства. За власну пенсію Теодозія Плитка-Сорохан видала кілька книжок власних гуцульських співанок, а ще більше – у рукописах далі
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG