Доступність посилання

ТОП новини

ЄС мусить зміцнити свою обороноздатність – Кіссінджер і Сікорський


Радослав Сікорський (ліворуч) та Генрі Кіссінджер
Радослав Сікорський (ліворуч) та Генрі Кіссінджер
Варшава – Щоб стати світовою потугою, Європейський Союз мусить зміцнити свою обороноздатність. Такого спільного висновку дійшли міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський та американський політик і дипломат Генрі Кіссінджер. У середу у Варшаві ці два відомі політичні діячі дискутували про майбутнє Європи та цілого світу.

Генрі Кіссінджера називають автором «Біблії дипломатії», це один із найважливіших американських політиків, авторитетний діяч у сфері міжнародних стосунків. Дискусію цього політика з польським міністром закордонних справ Радославом Сікорським організував Польський інститут міжнародних справ.

Поштовхом до їхньої розмови про майбутнє Європи став резонансний виступ Сікорського у Берліні наприкінці минулого року, де польський міністр закликав Німеччину взяти на себе роль рятівника Європейського Союзу.

Дипломатія сильна, коли в неї за плечима кийок?

На думку Генрі Кіссінджера, Євросоюз може стати одним із глобальних гравців. Європа, каже він, має і економічний, і демографічний потенціал для того, щоб стати такою потугою як США, Китай чи інші наддержави. Проте для досягнення такої мети, вважає американець, Євросоюз мусить посилити свою обороноздатність.
Невід’ємним критерієм наддержави є мілітарна сила. З цієї точки зору Європа надто слабка
Генрі Кіссінджер

«Як усі ми знаємо, – зазначив Кіссінджер, – невід’ємним критерієм наддержави є мілітарна сила. З цієї точки зору Європа надто слабка, особливо в порівнянні з тими потужностями, що їх у минулому мали національні держави».

Іноді дипломатію потрібно підтримувати силою
Радослав Сікорський
Радослав Сікорський погодився з думкою Кіссінджера про необхідність спільної оборонної системи ЄС. Для того, щоб стати глобальним гравцем, зауважив Сікорський, недостатньо самих тільки зусиль дипломатії. «Іноді дипломатію потрібно підтримувати силою», – вважає Сікорський. За його образним висловом, спокійні переговори можна вести, пам’ятаючи про кийок, який тримаєш у руках. «Якщо цього кийка не буде, – розмірковував польський міністр, – навіть схованого за плечима, то у нас будуть менші можливості».

Що зробити, щоб ЄС «промовляв одним голосом»?

Кіссінджер закидає європейським політикам, що вони не промовляють одним голосом, особливо в стратегічно важливих питаннях. Для того, щоб стати світовим гравцем, Європі бракує політичної волі, каже американський політик.

У відповідь на цей закид, Радослав Сікорський говорить, що країни ЄС єдині, якщо йдеться про питання торгівлі. Такий досвід, зауважує він, можна застосовувати і в інших стратегічних питаннях. А щоб ЄС міг говорити одним голосом, вважає польський міністр, потрібно об’єднати функції голови Європейської комісії та голови Європейської ради. Керівника цього об’єднаного органу, каже Сікорський, міг би обирати Європейський парламент або ж усі громадяни Євросоюзу шляхом безпосереднього голосування.

Оцінюючи польсько-німецькі відносини, Генрі Кіссінджер говорив, що дві країни прагнуть «фактичного примирення». Такі прагнення Варшави та Берліна, вважає американський дипломат, – це винятковий історичний факт. У свою чергу Радослав Сікорський наголосив, що процес польсько-німецького примирення «майже закінчився». «Можна сказати, що ми вже на етапі використання результатів польсько-німецького союзу», – сказав польський міністр.

Прогнози Кіссінджера – виняткова роль енергоносіїв і демографії

Прогнозуючи розвиток подій у світі на найближчі роки, Кісінджер говорив про очікувані зміни на ринку енергоносіїв. За його словами, успішна промислова експлуатація покладів сланцевого газу в Північній Америці відчутно вплине на політичну ситуацію в Європі та на Близькому Сході. Вже через 3-5 років, каже Кіссінджер, США можуть стати експортером газу, а Канада й Мексика будуть самодостатніми в енергопостачанні.
Якщо додамо резерви газу у таких країнах, як Польща, як Україна, то це вплине на постачання енергоносіїв у цілому регіоні
Генрі Кіссінджер

«Нас буде набагато складніше шантажувати. Америка матиме значно більше поле для маневру, якщо йдеться про близькосхідні країни. Це також вплине на стосунки інших держав зі США. Якщо ж до цього додамо резерви газу у таких країнах, як Польща, як Україна, то це вплине на постачання енергоносіїв у цілому регіоні. Без сумніву, внаслідок цих змін політична ситуація на Близькому Сході кардинально зміниться», – сказав Кіссінджер.

Окрему увагу польський та американський дипломати присвятили питанню стосунків ЄС із Китаєм. Кіссінджер не поділяє думки європейських політиків, які впевнені, що економіка Китаю розвиватиметься тільки по висхідній. Американець нагадав, що упродовж наступних 10 років структура населення Китаю зміниться – 500 мільйонів китайців переселятимуться у міста. Важко передбачити, каже Кіссінджер, які це матиме соціально-економічні наслідки. Політик вважає, що Захід та Китай мусять разом моніторувати цей процес, адже чогось такого в історії ще не було.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG