Доступність посилання

ТОП новини

Меркель має рацію щодо Януковича і Лукашенка (світова преса)


Прага – Впливові західні видання звертають увагу на запрошення Президентом Януковичем на фінал Євро-2012 до Києва лідера-ізгоя з Білорусі Олександра Лукашенка. Газети нагадують, що лише пару тижнів перед цим канцлер Німеччини Анґела Меркель об’єднувала спільними характеристиками Януковича і Лукашенка як лідерів диктаторських та репресивних режимів. Тим часом західні експерти зауважують, що Москва й надалі наполягає на дотриманні діючого газового контракту Україною, хоча у Києві оголошують про значне скорочення обсягів газового імпорту з Росії. Політологи на Заході зауважили, що Україна вже відстає від Молдови, Грузії та Вірменії у євроінтеграційних процесах.

Американська Chicago Tribune інформує, що «лідер-ізгой Білорусі буде присутнім на фіналі Євро-2012 1 липня в Києві». Запрошення Олександра Лукашенка до Києва означає, як зауважує американська газета, що він «буде чи не єдиним лідером іноземної держави, який відвідає фінал і закриття Євро-2012, за виключенням президента Польщі Броніслава Коморовського, країна якого проводила цей турнір спільно з Україною». Це ж видання цитує білоруського посла у Києві Валентина Величка, який сказав агентству Interfax у Києві, що Президент Янукович зустрінеться з Олександром Лукашенком упродовж дня 1 липня перед переглядом фіналу Євро-2012 на прохання білоруської сторони. Chicago Tribune також нагадує, що Євросоюз запровадив санкції на в’їзд до ЄС і заморозив активи Лукашенка та деяких із його офіційних осіб, котрі пов’язані з порушенням прав людини і політичними репресіями в Мінську. Багато європейських політиків також бойкотували Євро-2012 в Україні на знак протесту проти ув’язнення колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Американська газета також наголошує, що минулого місяця канцлер Німеччини Анґела Меркель прирівнювала Янукович до Лукашенка, наголошуючи при цьому: «люди в Україні і Білорусі все ще страждають від диктатури та репресій». Хоча Chicago Tribune зауважує, що, не зважаючи на спільні проблеми у їхніх стосунках із Заходом, все ж стосунки між Януковичем та Лукашенком зовсім не дружні, та нагадує, як у минулому квітні Лукашенко посварився з Януковичем під час церемонії відзначення пам’яті жертв у Чорнобилі. Цього разу сам Янукович залишився в ізоляції і мусить розділяти VIP-трибуну на фіналі Євро-2012 1 липня у Києві головним чином з офіційними особами УЄФА та українськими урядовцями.

Західні видання, зокрема – Rzeczpospolita, Reuters – стверджують, з посиланнями на експертів, що під час зустрічей в Києві з Президентом Януковичем, главою уряду Миколою Азаровим, російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв веде переговори «мовою ультиматумів», як і доручив йому глава Кремля Володимир Путін, змушуючи Київ до членства в Євразійському економічному співтоваристві чи Євразійському союзі, як його називають політики в Москві та на Заході. Західні видання також наголошують, що Росія наполягає на виконанні Україною діючої між ними газової угоди у повному обсязі, при нинішніх понад 50 мільярдах кубічних метрів закупівель блакитного палива і ціні його для України в 425 доларів за тисячу кубічних метрів. Оглядачі цитують главу «Газпрому» Олексія Міллера, який сказав у Києві у середу, що не бачить ніяких причин для перегляду діючого контракту. Москва, як зауважує Reuters, погодиться на перегляд ціни лише після дозволу Києвом для російського «Газпрому» на оволодіння українськими газогонами. Тоді як Київ вже оголошує про бажання скоротити обсяги імпортованого з Росії газу фактично наполовину та вже вкотре наполягає на зниженні ціни на російський газ, яку вважає несправедливою. Західні оглядачі наголошують, що фінансова ситуація для Києва, у зв’язку й з цінами та обсягами закупівель російського газу, стає все більш проблематичною. «Нафтогаз України» заповнює газові сховища в Україні за рахунок кредитів із Москви, у червні «Газпром» погодився виділити «Нафтогазу» аванс на два мільярди доларів. Експерти вважають, що інтеграційний тиск Москви на Україну буде й надалі наростати.

Американський політолог Тарас Кузьо резюмує на сторінках Jamestown.org, що «Україна вже відстає від Молдови, Грузії та Вірменії в євроінтеграційних процесах». Він посилається при цьому на останні оцінки європейських експертів, які стверджують, що «Україна віддаляється від її статусу партнера у європейській політиці сусідства» і, наприклад, у 2011 році експерти констатували подальше погіршення ситуації з демократією та правами людини в Україні. Сьогодні європерспективи Молдови, Грузії та Вірменії оцінюються вже значно вище, аніж євроінтеграційні амбіції України. Процес ізоляції режиму Януковича від Європи, як зауважує Тарас Кузьо, посилюється й завдяки діям його влади, коли сам Президент України вже заявляє: «якщо Європа не буде бачити нас як частину Європи, то ми будемо будувати Європу в Україні».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG