Доступність посилання

ТОП новини

Не побував в Іда-Вірумаа – не бачив Естонії


Досить часто можна почути: «Хто не був у повіті Іда-Вірумаа, той не побачив Естонії». Цей регіон відомий не лише видобутком сланцю. До багатьох природних об’єктів, які тут знаходяться, додають префікс «най» найповноводніша річка Естонії Нарва, найвищий водограй Валасте, найбільше озеро Естонії Чудське. А ще останнім часом повіт Іда-Вірумаа набуває звання найбільш відвідуваного туристами регіону Естонії.

Повіт Іда-Вірумаа розташований на північному сході Естонії. Його кордони простираються від Фінської затоки на півночі, до річки Нарви на сході, а на півдні – до Чудського озера.

У повіті нараховується 16 волостей та 6 міст, найбільші з яких Нарва, Кохла-Ярве та адміністративний і культурний центр повіту Йихві.

Археологічні знахідки свідчать, що перші поселення тут були ще три тисячі років тому. У Х-ХІІІ столітті на землю Віру приплили вікінги, потім Іда-Вірумаа періодично завойовували хрестоносці, данці та росіяни. І зараз цей повіт вважається найбільш російськомовним в Естонії.

Дивовижні природні явища й старовинні легенди

Іда-Вірумаа відомий багатьма дивовижними природними явищами. Зокрема, це – система озер Куртна, де на 30 кілометрах розташовано 40 озер, група пагорбів Сінімяе, водограй Валасте, висотою 30,5 метрів та найбільш високе й круте глінтове узбережжя – обрив Онтіка.

Бажаючі ще можуть відвідати найдовший морський пляж у Нарва-Йиесуу та стародавній діючий монастир в Куремяе.

Місцеві екскурсоводи радять побувати також у середньовічному маєтку Калві, історія якого бере початок у 1196 році. Легенда свідчить, що в стародавні часи у маєтку працювали надзвичайно високі батраки, які ночами перетворювалися на розбійників і за допомогою оманних маяків заманювали кораблі на скелі. Їхні розгульні душі щоночі рахують награбовані гроші та скарби. Голоси та дзвін монет до цих пір лунають з боку старого маєтку.

Під час мандрів повітом Іда-Вірумаа туристи відвідують фортецю Пуртсе, а також оглядають експозицію музею-шахти в Кохла, присвячену видобутку сланцю в Естонії.

СПА-туризм та шоп-тури

Сьогодні Іда-Вірумаа стає привабливим для російських туристів, які приїздять сюди відвідати СПА-центри та для шоп-турів.

«Минулого року лише продаж товарів tax free через «Global Blue» склав понад 76 мільйонів євро. Купують усе необхідне для життя, навіть меблі», – каже директор туристичної агенції «Лаппеенранта» Кірсті Раутіо.

За словами старійшини волості Мяетагузе Айвара Сурви, розвиток СПА-центрів також дає значні можливості для місцевого бізнесу, сприяє створенню нових робочих місць.

«Головна перевага у тому, що люди мають можливість працювати – створюються нові робочі місця не лише в готелях чи ресторанах, а й у всіх інших сферах обслуговування», – каже Айвар Сурва.

Туристичний потенціал повіту оцінили представники фінансових структур і декілька великих банків Естонії вже готові інвестувати кошти в туризм Іда-Вірумаа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG