Доступність посилання

ТОП новини

Єврофінал: Furia Roja чи Squadra Azzurra?


Уиївський стадіон «Олімпійський» готовий до гри двох найкращих команд Європи
Уиївський стадіон «Олімпійський» готовий до гри двох найкращих команд Європи
Київ – Чемпіонат Європи з футболу, який понад три тижні перебував у центрі уваги вболівальників, завершується сьогодні в Києві. Позаду тридцять матчів, переважна більшість яких подарувала інтригу, боротьбу до останніх секунд, чимало забитих м’ячів. Знайшлося місце і для хибних суддівських рішень та фанатських бійок, хоча ці явища не були масовими.

Серед численних запитань Євро-2012 тепер залишилося одне: яка з двох кращих команд – найкраща? Варто пам’ятати, що в київському фіналі зустрічаються збірні, які визначають моду не лише в європейському, а й у світовому футболі: іспанці є чинними переможцями обох головних змагань на рівні національних команд, але ж італійці 2006 року також були чемпіонами світу.

«Барселонська» манера гри у виконанні Furia Roja, заснована на контролі м’яча в центрі поля, за останні чотири роки встигла набриднути вже багатьом безстороннім прихильникам футболу. Але хоч би як до ігрової схеми іспанців хто б не ставився – вона досі працює, її вистачає і для впевнених перемог над посередніми командами, і для французів із португальцями (хай з останніми підопічним Вісенте Дель Боске і довелося у півфіналі непросто).

Італійці на цьому чемпіонаті не мають «залізобетонного» захисту – німці у першій чверті півфінального матчу яскраво показали цю проблему. Головна надія збірної Італії в захисті – голкіпер. Заслуга Джанлуїджі Буффона у виході до фіналу – не менша, ніж у автора переможного дубля Маріо Балотеллі. Водночас кваліфікований півзахист робить можливою постановку достатньо складних завдань. Серед таких завдань може бути високий пресинг, який у півфінальній грі Іспанія – Португалія ледь не приніс успіху команді Кріштіану Роналду.

Тернистий шлях до фіналу

Фіналісти не без проблем подолали стадію плей-оф. Обом посміхнулася фортуна – у чвертьфінальній серії пенальті італійці були точнішими за англійців, у півфінальній – іспанці пробили краще за португальців. Щоправда, у двох інших зустрічах ці команди виграли в основний час: Іспанія – Франція 2:0, Італія – Німеччина 2:1.

Сьогоднішні суперники зустрічалися в першому матчі групової стадії. Тоді команди розійшлися миром з рахунком 1:1, в другому таймі на гол Антоніо Ді Натале швидко відповів Сеск Фабрегас. Італійці в тій зустрічі посилили фланги і позбавили іспанців атакувальних можливостей з цього напрямку. Що знайде Чезаре Пранделлі сьогодні для нейтралізації прогнозованої гри команди Вісенте Дель Боске?

Варто згадати, що обидва фіналісти могли і не вийти з групи С. В останньому турі іспанці грали з хорватами і забили у ворота Стіпе Плетікоси лише на останніх хвилинах (а перед тим неодноразово могли й пропустити).

Італійці могли не потрапити до плей-оф з іншої причини: якби збірні Іспанії і Хорватії розіграли «скандинавську нічию» (2:2 або ще результативнішу), жодна перемога над аутсайдерами ірландцями команді Пранделлі не допомогла б… Та суперники дотрималися норм чесної гри, й італійці пішли далі.

До речі, саме збірна Італії свого часу була потерпілою стороною за схожих обставин. На чемпіонаті Європи 2004 року збірні Швеції і Данії зіграли з рахунком 2:2 і достроково відправили додому одного з фаворитів. Тепер фортуна віддала італійцям той борг. Та чи до кінця?
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG