Доступність посилання

ТОП новини

США борються зі стихійними лихами


Буревії та пожежі охопили низку американських штатів
Буревії та пожежі охопили низку американських штатів
Нью-Йорк – У США дев’ятьма штатами прокотилася хвиля буревіїв. Найбільше потерпіли передмістя Вашингтона – Меріленд і частина Вірджинії. Мільйони людей опинилися без електрики якраз під час 40-градусної спеки. Є жертви. Тим часом, у Колорадо триває боротьба з лісовою пожежею – найбільшою за всі історію цього штату Середнього Заходу Америки.

Щонайменше 25 осіб, за попередніми підрахунками, стали жертвами буревіїв. Смерчі з коренем виривали дерева і жбурляли їх на високовольтні вежі, на автівки, на житлові будинки, зриваючи дахи. Зруйновано деякі ділянки автострад і залізничних колій.

Стихійне лихо охопило зокрема такі штати, як Нью-Йорк, Тенессі, Меріленд, Вірджинія – загалом 9 штатів. Найбілших руйнувань зазнали передмістя Вашингтона – Меріленд і північна частина Вірджинії. Мешканці опинилися без електрики, а значить – без вентиляторів, кондиціонерів, працюючих холодильників.

Спека погіршує ситуацію

Нещастя поглиблює страшна спека, температура повітря піднялася до позначки 41 градус за Цельсієм. Люди шукають порятунку у торговельних центрах та в кінотеатрах, де є електрика від бензинових генераторів.

Губернатор штату Вірджинія Боб МакДоннелл закликав населення до взаємодопомоги. «Це надзвичайно важкий час для жителів Вірджинії. Сусіди мусять допомагати одні одним. Якщо у когось нема світла, а у вас є, чи може маєте генератор, то запрошуйте сусідів, щоб ті мали змогу освіжитися», – наголосив він.

У суботу понад три мільйони мешканців опинилися без електрики. Проблема в тому, що спека не спадає, а відновлення енергопостачання, як стверджують електричні компанії, забере не менше тижня. «Ви можете провести лінію від Денвера (Колорадо) крізь Сент-Луіс до Вашингтона, і в усіх цих районах температура вище 40 градусів», – каже Деніел Портер, метеоролог Національної погодної служби.

Пожежа відступає у Колорадо

Між тим, у Колорадо триває боротьба з лісовою пожежею колосального масштабу. Попри спеку, там цілодобово працюють пожежні бригади. Їм допомагають колеги з інших штатів. Пожежа поступово відступає, однак вона вже встигла поглинути 17 тисяч акрів лісу. Від вогню вдалося врятувати 80 відсотків житлових будинків, але 300 дощенту згоріло. Два мешканці загинули.

Що б не трапилося – пожежа у Колорадо чи повінь у північній частині Флориди – коли трапляється стихійне лихо, Америка діє як єдине ціле
Барак Обама
Місце природної катастрофи відвідав президент Барак Обама. «Одна річ, яку я хочу підкреслити, – що б не трапилося – пожежа у Колорадо чи повінь у північній частині Флориди – коли трапляється стихійне лихо, Америка діє як єдине ціле», – заявив президент США.

Через пожежі у Колорадо Обама оголосив про запровадження режиму надзвичайної ситуації – щоб місцевості, оголошені районами стихійного лиха, могли отримати федеральну фінансову допомогу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG