Доступність посилання

ТОП новини

У Малі ісламісти продовжують нищити стародавні мусульманські святині


Відеокадр: ісламісти нищать мавзолей у Тімбукту 1 липня 2012 року
Відеокадр: ісламісти нищать мавзолей у Тімбукту 1 липня 2012 року
В західноафриканській державі Малі повстанці-ісламісти, які контролюють більш як половину країни на її півночі, почали нищити сьогодні ще один мусульманський храм у стародавньому місті Тімбукту, яке є об’єктом світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

За повідомленнями, ісламісти з вигуками «Аллах великий» сокирами вирубали двері однієї з мечетей, що лишалися зачиненими кілька століть через віру, що відкрити їх означає накликати великі нещастя.

Так виглядали знищені мавзолеї ще недавно, фото 15 травня 2012 року
Так виглядали знищені мавзолеї ще недавно, фото 15 травня 2012 року
За попередні два дні ісламісти також зруйнували в Тімбукту кілька мечетей і мавзолеїв 15–16-го століть, що стоять на могилах місцевих ісламських праведників і були об’єктами культу мусульман-суфіїв. Радикали, які дотримуються найсуворішої салафістської версії ісламу, вважають це «ідолопоклонством».

Нищення почалося по тому, як 28 червня ЮНЕСКО занесла Тімбукту в перелік об’єктів світової спадщини, що перебувають у небезпеці, на прохання уряду Малі, який не контролює північ країни.

Ісламістське збройне угруповання «Ансар ад-дін» («захисники віри»), пов’язане з терористичною мережею «Аль-Каїда», і споріднені з ним угруповання підтримали повстання народу туарегів на півночі Малі і в квітні односторонньо проголосили на підконтрольній їм північній більш як половині території країни державу Азавад, не визнану ніким у світі.
XS
SM
MD
LG