Доступність посилання

ТОП новини

СБУ під час Євро отримала 17 повідомлень про нібито теракти – Шатковський


Київ – УЄФА визнав турнір Євро-2012 одним із найбезпечніших в історії подібних змагань – так, рівень терористичної загрози в Україні експерти назвали «низьким». Також в Україні, на відміну від Польщі, вдалось уникнути серйозних протистоянь між радикальними уболівальниками, до того ж, правоохоронці заарештували десятьох кишенькових злодіїв. Про це розповіли в понеділок у Києві керівники Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України, оцінюючи результати Євро-2012.

Не так страшні уболівальники з Англії та Німеччини, як про них пишуть, – якщо, звичайно, своєчасно запобігти їхнім можливим бійкам. Саме цим, серед іншого, займались у Києві в Оперативному штабі українські міліціонери та їхні колеги із 16 країн Європи, чиї команди взяли участь у турнірі. За словами заступника міністра внутрішніх справ України Віктора Ратушняка, особливу увагу правоохоронці приділили роботі з фанами, яких називають «хулами» або ж проблемними уболівальниками.
В Україні у «чорному списку» фігурують півтори тисячі уболівальників
Віктор Ратушняк

«Проблемні уболівальники – це ті люди, які вже скоювали правопорушення під час проведення футбольних матчів, – зауважує Ратушняк. Їхні прізвища занесені у національні та міжнародні відповідні бази даних. У багатьох країнах світу існують свої «чорні списки» радикальних фанів. Наприклад, в Україні у «чорному списку» фігурують півтори тисячі уболівальників. Ми під час Євро отримали два чи три серйозних повідомлення щодо проблемних уболівальників та футбольних хуліганів, які готувалися їхати в Україну, організовувати правопорушення. Інформація через прикордонників негайно передавалась МВС і СБУ. Ми її відпрацьовували і вживали заходів, щоб нічого не трапилось».

Безпека на землі та у повітрі

Оперативний штаб МВС також координував щоденну роботу понад 240 тисяч правоохоронців, які у період Євро забезпечували громадський порядок в українських приймаючих містах, повідомив Віктор Ратушняк. За його словами, УЄФА високо оцінило роботу українських правоохоронців, котрі, у свою чергу, планують надалі використати отриманий під час європейської футбольної першості досвід.

Чимало роботи випало і спецслужбам України та Польщі. Так, Антитерористичний центр СБУ отримав 17 повідомлень про нібито заплановані теракти. За словами керівника Центру Петра Шатковського, жодне не справдилось, хоча похвилюватись довелось чимало: анонім по телефону повідомив про нібито захоплення літака внутрішніх авіаліній. СБУ виявило, що того дня у напрямку міста, яке приймало матч, вилітали шість літаків із Міжнародного аеропорту «Бориспіль» і один літак з летовища у Жулянах (Київ). Рейси здійснені нормально. Спецслужби встановили особу людини, яка зробила цей дзвінок і відтак нестиме відповідальність згідно з чинним законодавством, заявив Шатковський.

Взагалі, безпека повітряного простору над Україною була однією з найскладніших проблем під час турніру, визнав керівник міжвідомчого штабу з питань безпеки Євро Олександр Бірсан. За його словами, «для виконання цього завдання було підключено до 10 відповідних правоохоронних і силових відомств. Взагалі, подібних блокових питань було дуже багато!»

Проблема: відсутність прозорості та корупція

Незалежні експерти в Україні у цілому позитивно оцінюють діяльність правоохоронців та силовиків під час Євро. І водночас чимало аналітиків нагадують про корупційну складову, що стала серйозною проблемою для України. Щодо Євро-2012, то, як зауважують експерти, проблемними є непрозорість використання коштів при підготовці турніру та доцільність проведення таких турнірів у державі, де третина громадян живе у бідності.
Основне питання: як дуже бідна держава, в якій є величезна проблема вилікувати хворих людей, пенсіонерів, дітей, іде на такі колосальні витрати?
Олександр Палій

Київський політолог Олександр Палій у розмові з Радіо Свобода відзначив:
«Основне питання: як дуже бідна держава, в якій є величезна проблема вилікувати хворих людей, пенсіонерів, дітей, іде на такі колосальні витрати? Іде заради того, щоб пораділи кілька десятків тисяч шведів, італійців і так далі. Мені здається, що доцільність таких витрат під дуже великим сумнівом».

Водночас, за словами Палія, проведення Євро-2012 в Україні може стати потужним стимулом для реформування усієї системи життєдіяльності держави, включно з силовими і правоохоронними органами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG