Доступність посилання

ТОП новини

У Львові рахують борги після Євро


Львів – Виступи півсотні музичних гуртів, більше ніж 400 тисяч відвідувачів і незабутнє спілкування – такою запам’ятається львів’янам і гостям львівська фан-зона, яка сьогодні завершила свою діяльність. Львів повертається до звичного ритму життя і починає рахувати борги. Чи вдасться містові уникнути фінансової кризи?

За час роботи фан-зони, із 8 червня до 1 липня, у Львові не було серйозних ситуацій, лише поодинокі дрібні порушення. На кшталт, що хтось хотів пронести алкоголь у скляній тарі чи був п’яний.

Щодня фан-зону охороняли сто працівників Державної служби охорони, а стежив за її роботою представник УЄФА. Проект фан-зони фінансується УЄФА, а ось розважальні програми місто проводило за кошти спонсорів.

Стадіон виявився «золотим»

Загалом Львів і область, згідно з державною програмою з підготовки до єврочемпіонату, отримали понад 8 мільярдів гривень. А ще залучили понад 2 мільярди гривень інвестицій і запозичень, 220 мільйонів гривень – із місцевих бюджетів.

На сьогодні місто залишилось із боргом 90 мільйонів гривень під 20% річних за будівництво державного стадіону. Тобто, у рік місто має сплачувати 18 мільйонів гривень лише відсотків. Загалом стадіон обійдеться львів’янам у 180 мільйонів кредитних грошей, 25 гектарів землі і 35 мільйонів бюджетних коштів, вкладених в інфраструктуру, каже голова профільної бюджетної комісії Яромир Самагальський.
Держава мала б або повернути 90 мільйонів гривень, або ж відмінити чи зменшити бодай відсоткову ставку кредиту
Яромир Самагальський

«Частка міста у стадіоні не є визначена сьогодні. Якщо ми передали землю, а ще недобудований об’єкт державі, то держава мала б або повернути тих 90 мільйонів гривень, або ж відмінити чи зменшити бодай відсоткову ставку кредиту», – зазначає голова профільної бюджетної комісії.

Дороги, які ремонтуються у місті за позику Європейського банку реконструкції і розвитку будуть зроблені, обіцяють у мерії. Однак не відомо, звідки місто візьме гроші на дороги довкола стадіону. Прес-служба міськради повідомила, що уряд винен містові за ремонт доріг 220 мільйонів гривень.

Розвиток туризму – пріоритет

Мер Львова Андрій Садовий вважає, що місто має якнайкраще використати позитивні результати від Євро.
Важливо не зупинятись, а швидко впроваджувати в життя позитивні результати від Євро, щоб у місті розвивався туризм
Андрій Садовий

«Для нас важливо не зупинятись, а швидко впроваджувати в життя позитивні результати від Євро, щоб у місті розвивався туризм. Якщо ми б половину податків лишали у Львові, то був би інший розклад цифр. А коли ми 90% зароблених грошей віддаємо Києву, то можемо розраховувати на якусь певну частку. Як от маємо аеропорт, а це великі перспективи для міста на майбутнє», – говорить мер.

Правда, не вдалося до Євро завершити будівництво на жодній із восьми тренувальних баз у Львові і кількох містах області. Не збудували до єврочемпіонату і обіцяні чотири нові митні переходи на українсько-польському кордоні, і ці плани вже не здійсненні у найближчі роки, прогнозують експерти.

Голова профільної бюджетної комісії Яромир Самагальский наголошує, що попри те, що Євро – велике свято і промоція держави, Львова зокрема, влада пішла примітивним шляхом: використала державні кошти і не вміла залучити інвестиції, кредити. Але переважна більшість львів’ян раді, що завдяки Євро відбулася гарна промоція міста у світі і Львів тепер має нове летовище.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG