Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисників у Росії назвуть «іноземними агентами»?


Недержавні організації, які працюють у Росії, але отримують закордонне фінансування, можуть бути визнані «міжнародними агентами». Відповідний законопроект, запропонований депутатами правлячої партії, вже невдовзі може отримати «добро» від Державної думи Росії. Закон, який за словами його авторів, має посприяти прозорості у діяльності недержавних організацій, його опоненти вважають підготовкою плацдарму для розгрому незалежних громадських та правозахисних організацій.

Російські недержавні організації, які отримують гранти з-за кордону, незабаром будуть перейменовані та відповідно зареєстровані як «закордонні агенти». Так, за задумом авторів законопроекту з партії «Єдина Росія» потрібно поводитися з недержавними організаціями, що займаються політичною діяльністю.
Я підготував нові зміни до закону. Закордонні агенти, готуйте готівку
Олександр Сидякін

У своєму Твіттер-повідомленні один із авторів законопроекту Олександр Сидякін написав коротко і зрозуміло: «Я підготував нові зміни до закону. Скоро я його подам на розгляд. Закордонні агенти, готуйте готівку».

Якщо організація не перереєструється упродовж 90 днів, її можуть тимчасово закрити на півроку. А зареєстровані будуть змушені щопівроку подавати детальний звіт про своє фінансування. Якщо звіт буде виглядати неповним, на таку організацію можуть накласти штраф – один мільйон рублів (понад 30 тисяч доларів). Порушення закону каратимуться ув’язненням до чотирьох років позбавлення волі.

За словами депутата Сидякіна, новий закон має розставити крапки над «і» у питанні про закордонних агентів. «Ми хочемо, щоб наше суспільство, наші громадяни знали, які недержавні організації є продуктом російського громадянського суспільства, а які фінансуються з-за кордону», – наголошує він.

Правозахисники чи агенти?

Російські активісти говорять, що закон спрямований проти тих, хто намагається контролювати діяльність влади чи протестувати проти неї. Багатолітній дисидент і ветеран правозахисного руху Росії Людмила Алексеєва називає його «підступним».
Легковірна частина нашого суспільства буде думати, що правозахисники – це агенти якихось держав, що ворожі до Росії
Людмила Алексеєва

«Закон цей ухвалюється з підступною метою, щоб по-телевізору можна було сказати: «Дивіться, вони самі говорять, що вони агенти іноземних держав». Якась легковірна частина нашого суспільства буде думати, що правозахисники – це агенти якихось держав, що ворожі до Росії», – говорить голова Московської Гельсінської групи, що також отримує фінансування з-за кордону.

За словами Алексеєвої, в умовах, коли влада намагається позбутися опонентів, правозахисники не мають іншої можливості, ніж покладатися на закордонну підтримку. Протягом останніх кількох місяців, представники російської влади звинувачували низку громадських організацій, особливо ті, що займалися моніторингом виборів, у тому, що вони діють на замовлення західних урядів.

Підготували Марія Щур і Наталя Джанполадова
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG