Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі через «мовну заяву» медіавласника скаржаться у прокуратуру


Одеса – В Одесі не вщухає скандал довкола висловлювання Артема Вознюка – співзасновника мережі кінотеатрів і власника однієї з провідних радіостанцій України. У червні на своїй сторінці у Facebook він заявив про намір «воювати за російську мову» і закликав «гнати мітлою» націоналістів. У відповідь близько півсотні обурених такою заявою активістів звернулися у прокуратуру й СБУ з проханням дати правову оцінку висловлюванням Вознюка. Сам медіавласник запевняє, що нікого образити не хотів.

На початку червня на своїй сторінці у мережі Facebook співзасновник мережі кінотеатрів і власник однієї з провідних радіостанцій України Артем Вознюк під час дискусії зокрема заявив, що «потрібно організувати нормальних російськомовних людей і гнати «нациків» поганою мітлою». Ця заява зрештою призвела до подання в СБУ й одеську прокуратуру.

Сам Вознюк таку реакцію на його висловлювання вважає неадекватною. «Це було сказано зопалу, просто у дискусії. Людина мені прямо сказала, що коли ти не бачиш українського майбутнього, тобі слід їхати з Одеси. Це не була якась громадська дискусія. Це було особисте листування з людиною. Витягувати і піднімати це – то їхня справа, але нічого страшного в моєму висловлюванні не було», – наголосив він.

У світі є такі прецеденти, коли люди за подібні заклики, котрі, фактично, підштовхують до якогось протистояння в суспільстві – за це відповідали
Сергій Гуцалюк
Принципово іншої думки дотримується один із підписантів заяви до СБУ та прокуратури, учасник громадського руху «Комітет оборони Одеси» Сергій Гуцалюк. «В Україні вже є прецеденти, і по світу є такі прецеденти, коли люди за подібні заклики, котрі, фактично, підштовхують до якогось протистояння в суспільстві – за це відповідали. В Україні теж було б правильно, щоб така практика з’явилася», – зазначає він.

Чи кожна сварка варта розголосу?

Іще один громадський діяч з Одеси, голова місцевого осередку Комітету виборців України Анатолій Бойко вважає, що доцільність розголосу «мережевих скандалів» має визначатися статусом їхніх учасників та суспільною вагою тем.

«Якщо це приватна особа і це її приватна думка, то далі це вже питання просто до журналістів. Саме вони, виходячи зі свого професіоналізму і розуміння суспільної значущості тієї чи іншої інформації, мають вирішувати, чи воно варто суспільного розголосу, чи це продукт соціальних мереж, який має там і залишитися», – каже він.

Натомість Сергій Гуцалюк переконаний, що у ситуації із випадами Артема Вознюка мовчати не слід. «Не можна не реагувати на це діло. Що це значить – я всіх вижену з Одеси? «Нациків», значить. Що це таке взагалі? Як це може бути? Людина, яка живе в Одесі, за рахунок одеситів отримує прибутки для свого бізнесу, і вважає всіх українців «нациками». Він має право на свою думку, але якщо він вже займає у суспільстві якесь місце, то йому треба сто разів думати, перш ніж таке говорити», – заявляє Гуцалюк.

Я не хотів, звісно, нікого ображати. Але я точно знаю, що не перестану обстоювати свої цінності і не перестану обстоювати права російськомовного населення
Артем Вознюк
Артем Вознюк зізнається, що не підозрював, яка халепа може чекати на нього з боку соціальних мереж. «Напевне, слід бути обережнішим. Я не хотів, звісно, нікого ображати. Але я точно знаю, що не перестану обстоювати свої цінності і не перестану обстоювати права російськомовного населення», – наголошує він.

Заяву у прокуратуру й СБУ обурені активісти надіслали наприкінці червня. Кажуть: дуже сподіваються, що реакція з органів не забариться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG