Доступність посилання

ТОП новини

«Стовп ганьби» у Львові – люстрація для політиків


Стовп ганьби, Львів, 3 липня 2012 року
Стовп ганьби, Львів, 3 липня 2012 року
Львів – У Львові на площі Ринок «відновили» стовп ганьби. Однак, якщо у ХV столітті біля стовпа карали кримінальних злочинців, жінок легкої поведінки, купців, які продавали неякісний товар, то сучасний стовп ганьби призначений для політиків і на ньому оприлюднюватимуть імена тих кандидатів, які не гідні бути парламентарями. Кожен зможе написати ім’я тієї людини, яка, на його думку, не є відповідальною і чесною перед виборцями.

У ХV столітті «стовп ганьби» розташовувався навпроти вікон кабінету нинішнього мера Львова. Спершу стовп був дерев’яний, потім кам’яний. З одного боку скульптури – богиня правосуддя Феміда, а впритул спиною до неї – кат. Оглянути оригінальний стовп і його копію можна в італійському дворику.
Оригінал стовпа ганьби XV століття (праворуч) і копія (ліворуч)
Оригінал стовпа ганьби XV століття (праворуч) і копія (ліворуч)

До стовпа приковували дрібних злодюжок, п’яниць. А ось аферистів-політиків карали в інший спосіб. Так у XVIII столітті один із чиновників міської ради Страсольді вкрав багато грошей із казни і втік із коханкою у Константинополь. Його портрет встановили біля «стовпа ганьби» і розрубали мечем.

Громада висунула шість вимог до кандидатів-мажоритарників

Сучасний «стовп ганьби» громадський рух «Чесно» встановив ліворуч біля міської ратуші. Виготовлений він із фанери і гіпсу. Алегорична фігура сорому на стовпі прикривається знаком долара, довкола неї голівки часнику, що символізують рух «Чесно». Автор скульптури Сергій Ісак запевнив, що стовп ганьби може простояти під дощем півроку, якраз стільки, скільки потрібно на час виборчих перегонів.

Громадський рух «Чесно» поставив амбітні плани: провести своєрідну люстрацію кандидатів, оприлюднювати на стовпі імена тих мажоритарників, які не відповідають критеріям доброчесності, а також вказувати назви партій, які не виключили з виборчих списків «негідних» людей.

Щоб не потрапити на стовп ганьби, кандидат, за визначенням руху «Чесно», має відповідати шістьом критеріям: відсутність фактів порушень прав і свобод людини, незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців, непричетність до корупційних дій, прозорість задекларованих доходів і майна та їх відповідність способу життя, особисте голосування в парламенті, а також участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів. Про це розповіла Радіо Свобода виконавчий директор Львівського обласного осередку «Комітету виборців України» Оксана Дащаківська.
Нас 20 років вчили, що ми даємо вам пакунок, а ви голосуйте
Оксана Дащаківська

«Це занадто амбітний план і було б дивно, якби партії виконали наші умови, але, може, знайдеться хтось, хто таки зніме свою кандидатуру. Нас 20 років учили, що ми даємо вам пакунок, а ви голосуйте. Не думаю, що можна людей навчити по-іншому зараз голосувати. Але це наш перший крок, і треба його робити», – каже Оксана Дащаківська.

Політики не готові до люстрації

«Стовп ганьби» стоятиме на площі Ринок упродовж тижня, а потім його встановлюватимуть по неділях і понеділках. Кожен зможе написати ім’я людини, яку вважає не достойною бути парламентарем. «Чорний список» кандидатів-мажоритарників незалежні експерти руху «Чесно» вже складають і днями оприлюднять на стовпі. Цим людям нададуть змогу захищатись, а «чорні списки» обговорюватимуть в обласних осередках політичних партій.

Сьогодні з рухом «Чесно» підписали угоди 12 обласних партійних осередків. А це означає, що на вимогу громадськості вони зніматимуть негідних кандидатів із виборчих перегонів. Інші партії ще розмірковують над умовами громадського руху, а, радше, над тим, чи готові вони до люстрації.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG