Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали хочуть створити поліцію та «жандармерію»


Київ – У Верховній Раді зареєстрували проект закону «Про поліцію». Крім нової назви, його автори пропонують запровадити нові однострої та переатестувати працівників правоохоронного відомства. Також вони наголошують, що документ разом із зареєстрованим раніше законопроектом «Про державну службу правопорядку» докорінно реформує Міністерство внутрішніх справ. Водночас в опозиції заявляють, що влада намагається розширити повноваження силових структур, щоб придушувати протести громадян.

Ухвалений у 1990 році закон «Про міліцію» безнадійно застарів, зазначає співавтор законопроекту про поліцію, депутат із фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк. Відтак, за його словами, щоб наблизити Україну до європейських стандартів, слід ухвалити новий закон і дати правоохоронному органу нову назву – поліція.
Там, де відбулася така реформа, в тому числі і в Росії, дуже активізувалася боротьба зі злочинністю, покращилася ефективність діяльності в цілому правоохоронної системи
Валерій Коновалюк

«Ми намагаємося не тільки створити більш сучасне розуміння того, якою мусить бути поліція. Але там, де відбулася така реформа, в тому числі і в Росії, дуже активізувалася боротьба зі злочинністю, покращилася ефективність діяльності в цілому правоохоронної системи і представників поліції», – заявив Коновалюк.

Також Валерій Коновалюк відзначив, що законопроект передбачає новий порядок прийняття правоохоронців на службу і присвоєння їм звань. Він також наголосив, що в разі ухвалення документа поліцією безпосередньо керуватиме не міністр внутрішніх справ, а начальник відповідного департаменту міністерства.

Москаль: зміна вивіски – дурниця і популізм

Утім, ці норми не змінять якості роботи нинішньої міліції, зауважує заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю, депутат від НУНС Геннадій Москаль.
Це популізм людей, які бажають просто потрапити у виборчі списки за будь-яку ціну і при цьому творять дурниці
Геннадій Москаль

«Абсолютна дурниця. Це популізм людей, які бажають просто потрапити у виборчі списки за будь-яку ціну і при цьому творять дурниці. Що дасть назва? Вона що, змінить якісний склад чи покращить розкриття, чи ставлення до громадян? Коли буде кодифіковане законодавство, от тоді можна чіпляти таблички «Поліція», «Жандармерія», – зазначив Москаль.

Крім того, Геннадій Москаль наголосив на тому, що законопроект не передбачає нововведень стосовно матеріально-технічного забезпечення правоохоронного відомства.

«Жандармерія» потрібна щоб не повторився 2004 рік – Грицак

Натомість, зміниться порядок забезпечення та фінансування Внутрішніх військ МВС, якщо парламент ухвалить законопроект «Про державну службу правопорядку, повідомив співавтор документа, член парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від Партії регіонів Василь Грицак.
Ви візьміть 2001 рік, акцію «Україна без Кучми», що тоді витворяла опозиція!
Василь Грицак

«Ми хотіли піти по шляху жандармерії, але не сприймається сама назва. Нічого особливо не міняється у Державній службі правопорядку. Ми більш чітко виписали права на застосування зброї, щоб не було ніяких питань у прокуратури. А ви візьміть 2001 рік, акцію «Україна без Кучми», що тоді витворяла опозиція! Або події 2004 року, коли він носить форму і перебуває на службі, кому дозволяється його принижувати? А принижували!», – наголосив Грицак.

Янукович хоче мати озброєний кулак – Швець

Державна служба правопорядку, згідно з законопроектом, матиме на озброєнні не лише стрілецьку зброю, а й важке озброєння: літаки та танки, повідомив голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від БЮТ Віктор Швець.
Влада в особі Януковича, мабуть, почала розуміти, що народна любов дуже незначна, тому треба мати при собі такий потужний, добре озброєний мілітаризований кулак
Віктор Швець

«Це свідчить тільки про те, що влада в особі Януковича, мабуть, почала розуміти, що народна любов дуже незначна, тому треба мати при собі такий потужний, добре озброєний мілітаризований кулак в особі Державної служби правопорядку. Там значно розширяються повноваження, оперативно-розшукова діяльність додається», – відзначив Швець.

Автори законопроектів «Про поліцію» та про «Про державну службу правопорядку» переконують, що обидва документи мають перспективу бути ухваленими вже восени цього року, ще у нинішньому скликанні парламенту. Натомість представники опозиції вважають, що законопроекти не будуть підтримані парламентською більшістю, оскільки документи є недостатньо фаховими.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG