Доступність посилання

ТОП новини

У Британії можливий референдум щодо Євросоюзу


Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон
Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон
Лондон – Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон заявив про можливість проведення референдуму щодо відносин Великобританії з Євросоюзом.

Чимало консерваторів вимагають такого референдуму вже багато років і британський прем’єр-міністр змушений враховувати стурбованість планами ще тіснішої інтеграції ЄС на тлі кризи єврозони.

Консервативна партія, яка зараз очолює урядову коаліцію у Великій Британії, відома тим, що має у своїх лавах чимало так званих євроскептиків – активістів, які вважають, що Європейський Союз мав би бути лише зоною вільної торгівлі, а все інше, мовляв, то марнотратні бюрократичні надбудови з небезпечними проектами на зразок спільної грошової одиниці євро.

Євроскептики мають підтримку чималої частини британського суспільства. Теперішні результати опитування громадської думки засвідчують, що налякані проблемами у Європі британці могли би проголосувати навіть за вихід із Євросоюзу.

Але не цього хоче прем’єр-міністр і лідер консерваторів Дейвід Камерон. У нещодавній статті в газеті Sunday Telegraph, що викликала суперечки, він пише, що вихід країни з Євросоюзу не відповідав би національним інтересам Великої Британії.

Інтерпретації

Пояснювати, що ж власне хотів сказати керівник уряду і лідер консерваторів, випало на таких соратників Камерона, як Вільям Гейґ, який зараз очолює міністерство закордонних справ.

Насамперед, він також наголосив в інтерв’ю британському телебаченню, що Британія повинна залишатися членом ЄС, але вказав і на проблеми.

«Є і недоліки. Я найдавніший критик євро і доводив, що Британія не повинна приєднуватися для спільної валюти. Є занадто багато втручання, багато бюрократії. Надто багато рішень схвалюються на європейському рівні. Ось що ми хочемо змінити. І прем’єр-міністр намагається сказати, що час, коли ми повинні будемо вирішувати, чи то буде референдум, чи загальні вибори під гаслами наших відносин із Європою настане тоді, коли ми будемо знати, в якому напрямку ЄС буде розвиватися у зв’язку з кризою євро, і чи будемо ми знати, що для нас буде нагода домогтися кращих відносин із ЄС», – сказав міністр закордонних справ і один із провідних членів урядової консервативної партії Вільям Гейґ.

Те, що Девід Камерон та його соратник поруч зі словом «референдум» згадують слово «вибори», дає відповідь на запитання про час порушення теми відносин Британії з ЄС.

Відцентрові сили

Головною причиною є, звичайно ж, намагання Німеччини, Франції та інших кран Єврозони покласти край кризі спільної валюти.

Одним зі способів вирішення проблем євро називають створення фіскального союзу та тіснішої інтеграції країн єврозони в інших сферах.

Для багатьох британців це означатиме надто великі зміни в організації, до якої Британія вступила 1971 року.

Для більшості британських політиків ЄС – це, насамперед, зона вільної торгівлі і можливість вільного пересування у Європі. Збільшення повноважень наднаціональних органів Євросоюзу в Лондоні сприймають із застереженнями.

Наступні парламентські вибори у Британії мають відбутися у 2015 році. Кожна партія до того часу має виробити свої програмні відповіді на запитання про те, якими мають бути взаємини країни з ЄС.

«Вони повинні бути кращими», – кажуть зараз консерватори. Але їм треба буде вирішити дилему, оскільки просто залишатися в зоні вільної торгівлі, але не брати участі у процесах формування правил європейського ринку Лондон також не хоче.

До 2012 року може також виявитися, що найкращі відповіді на запитання про взаємини з ЄС матимуть навіть не консерватори чи їхні партнери в коаліції – ліберальні демократи, а, наприклад, опозиційні зараз лейбористи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG