Доступність посилання

ТОП новини

У Києві побилися учасники протесту проти мовного закону і міліція


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
У Києві біля Українського дому на Європейській площі в вівторок увечері сталася сутичка між народними депутатами та іншими учасниками протесту проти ухвалення мовного закону й правоохоронцями, які намагалися відтіснити учасників акції від будівлі, де в середу має виступати з прес-конференцією Президент Віктор Янукович.

За повідомленнями, при цьому обидві сторони звинуватили в провокаціях одна одну. Опозиція заявляє, що бійку почав спецзагін «Беркут», у міліції кажуть, що сутичку спровокували народні депутати, які намагалися встановити намети і почали протистояння з правоохоронцями, які втрутилися.

Так само учасники протесту звинуватили міліцію в застосуванні сльозогінного газу, міліція ж заявила, що балончик із подразливим газом вжили проти «Беркуту» невідомі в масках.

Також міліція заявила, що її дії проти учасників протесту ніяк не пов’язані з прес-конференцією Януковича, що має відбутися в середу вранці. В опозиції раніше заявляли, що збираються пробути під Українським домом до прес-конференції, але не перешкоджатимуть їй.

Пізно ввечері в вівторок кількість учасників акції протесту, як повідомляють, складала кількасот осіб, серед них і п’ять народних депутатів від НУ-НС, які оголосили голодівку протесту проти мовного закону з вимогою скасувати його. Правоохоронці після сутички відійшли вбік. Водночас депутати-опозиціонери в виступах перед присутніми заявляли з посиланням на неуточнену власну інформацію, що новий штурм і розгін акції мають відбутися посеред ночі.

Верховна Рада ухвалила в вівторок закон «Про засади державної мовної політики», який фактично значно розширює сферу застосування російської мови, за словами його супротивників, за рахунок української, голосами 248 депутатських карток. Опозиція заявляє, що закон був ухвалений із великою кількістю порушень, а, можливо, його ухвалення взагалі сфальсифіковане.
XS
SM
MD
LG