Доступність посилання

ТОП новини

США святкують День незалежності


Нью-Йорк – Сполучені Штати Америки сьогодні відзначають День незалежності. Для американців це – найбільше і найважливіше національне свято - народження республіки. Цього дня 236 років тому Другий континентальний конгрес 13 штатів Америки ухвалив Декларацію незалежності. Вона стверджувала, зокрема, що всі люди створені рівними і що всіх їх наділено невід’ємними правами на життя, свободу і прагнення щастя.

У Вашингтоні багатотисячний натовп дивиться парад – без ракет і танків, але з проходом оркестрів, роти почесної варти, флейтистів у червоних фраках і трикутних капелюхах кінця 18-го століття.

У штаті Масачусетс, де у 1776 році почалася війна за незалежність від британської корони, на лісовій галявині відтворюють перші збройні сутички колоністів з професійною армією Великої Британії.

У селищі Гартсдейл, що за 30 миль на північ від Нью-Йорка, над дверима кожної хати, за всеамериканською традицією, майорять зірково-смугасті прапори. Це – локальний приклад святкування у США великого свята Незалежності. З подвір’їв вітерець доносить дим: смажать шашлики, або, як тут кажуть, «барбекю». На центральній вулиці – парад місцевої пожежної бригади. Щоправда, за останні 25 років тут жодної пожежі не було.

У програмі дня – карнавали, пікніки, бейсбольні матчі, овочевий ярмарок, самодіяльний концерт у місцевій бібліотеці, увечері салют.

Святкування на всіх рівнях

Якщо у Вашингтоні – салют, то у Гартсдейл – феєрверк, причому, на додачу до офіційного, ще й саморобний. Дарма, що мер розіслав усім електронне послання – попередження про небезпеку від саморобних порохових виробів. Молодь все одно традиційно стрілятиме 4 липня цими маленькими ракетами.

У Гартсдейл кореспондент Радіо Свобода провів таке собі бліц-інтерв’ю з перехожими на Мейн-стріт. Запитання: що для вас особисто День незалежності?

Чоловік, на вигляд ветеран, відповідає лаконічно: «Свобода. Наші вояки, які віддавали своє життя за свободу Сполучених Штатів усюди у світі».

Жінка середнього віку теж згадує військових: «Ми вшановуємо нашу країну, людей, які служать у Збройних силах. Це також день для барбекю. Особисто для мене цього дня вельми важливо зібратися усією родиною – я нечасто маю нагоду бачити моїх дітей».

Ще один чоловік на запитання, що для нього День незалежності, наголошує на політичному значенні самостійності. «Це означає, що в нас є своя країна і ми самі вирішуємо, що ця країна має робити в рамках встановленої нами системи. Отож, ми повинні святкувати це: ніхто не може диктувати нам, що робити».

Попри літню спеку, людей на вулиці багато – ймовірно тому, що з нагоди національного свята у США зачинено всі приватні підприємства та офіційні установи, від федеральних до штатних і місцевих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG