Доступність посилання

ТОП новини

На заході України протестують проти «двомовності»


Пікет у Львові
Пікет у Львові
З самого ранку перед приміщенням адмінбудинку в Івано-Франківську зібралося кілька десятків людей, протестуючи проти ухвалення вчора закону «Про засади державної мовної політики». Це представники різних політичних партій, громадські діячі, письменники, митці.

За домовленістю, акція проходила без партійної символіки, лише синьо-жовті прапори і плакати з надписами «Ми за українську мову», «Ганьба всім, хто проти України», «Мова єдина, бо у нас Україна», «Українська мова солов’їна не вмре, не загине».

За словами письменника Степана Процюка, ухвалений закон «створює загрозу ментальності душі нації, тому що в цих умовах українська мова опиняється під загрозою». «Може вийти так, що під українськими символами будуватиметься якийсь малоросійський конгломерат без духу української держави», – сказав він.

Учасники акції вважають, що до спротиву повинні долучитися всі, кому не байдужа доля України: «головне – не мовчати» і «протестувати проти лінгвоциду».

Активісти опозиції Львівщини – представники партій «Батьківщина», ВО «Свобода» та інших заблокували сьогодні зранку вхід у будівлю Львівської обласної державної адміністрації. Високопосадовців, які працюють в офіційному представництві Президента на Львівщині, не пускають на свої робочі місця. Учора було створено обласний страйковий комітет опозиційних сил Львівщини, а сьогодні такі комітети будуть створені у Львові й районних центрах. Паралельно проходить акція біля центрального входу до Львівської міської ради, де опозиціонери встановили 19 наметів.



3 липня Верховна Рада голосами 248 депутатських карток ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», який розширює сферу застосування російської мови. Опозиція заявляє, що закон був ухвалений із великою кількістю порушень, а, можливо, його ухвалення взагалі сфальсифіковане.
XS
SM
MD
LG