Доступність посилання

ТОП новини

«Україна не буде черговою колонією Путіна» – Борис Немцов


Москва – Ухвалення закону «про статус російської мови» в Україні викликало неоднозначні відгуки в Росії. Одні вважають це рішення правильним, інші бачать у ньому загрозу суверенітету України. Опозиційний російський політик Борис Немцов не очікує від ухвалення цього «мовного» закону ніяких радикальних змін. В інтерв’ю Радіо Свобода він висловив упевненість, що число тих, хто буде ще з більшим завзяттям вивчати українську мову, може зрости.
Україна дуже молода держава і символів суверенітету України не так вже й багато, а українська мова, безумовно, є символом суверенітету

– По-перше, я вважаю, що нічого такого поганого в цьому законі немає. Практично всі громадяни України знають російську мову, для багатьох ця мова рідна. Нічого катастрофічного я в ухваленні цього закону не бачу. Реакція ця бурхлива, на мій погляд, пов’язана ось із чим: справа в тому, що Україна – дуже молода держава і символів суверенітету України не так уже й багато, а українська мова, безумовно, є символом суверенітету. Дуже багато людей, які бояться втратити свою незалежність, вважають, що надання російській мові особливого статусу – це втрата суверенітету. Я впевнений, що з незалежністю України ніхто з політичних сил і розсудливих людей прощатися після цього не буде. Для мене це абсолютно очевидно. Інша справа, коли держава молода, то, звичайно, побоювання, на кшталт цих, існують. З цим уже нічого не можна вдіяти. Я переконаний, що, незважаючи на імперські замашки деяких московських начальників, у них кишка затонка для того, щоб незалежність України якимось чином знищити. Я думаю, нічого з цього не вийде. Вони навіть з Лукашенком впоратися не можуть, із маленькою Білоруссю, а ви про величезну Україну говорите!

– Але головні побоювання супротивників закону пов’язані з тим, що новий статус російської мови дозволить громадянам не знати української мови і навіть не вивчати її…
Мені здається, що як тільки цей закон буде підписаний, так кількість людей, які будуть з ще більшим завзяттям говорити і вивчати українську мову, може зрости

– Наскільки я розумію, Міністерство освіти України і уряд України виступають за те, щоб українська мова була обов’язковою частиною програми. Власне, українське телебачення майже так все влаштовано та інші ЗМІ також. Я не думаю, що після ухвалення цього закону щось таке радикально зміниться. Я вам навіть більше скажу. Мені здається, що як тільки цей закон буде підписаний, так кількість людей, які будуть зі ще більшим завзяттям говорити й вивчати українську мову, може зрости, оскільки люди відчувають якусь загрозу своїй самостійності, самобутності. Вони інтуїтивно, інстинктивно будуть намагатися це все захистити. Мені здається, що тут емоції треба якось осторонь залишити, а більше думати про реалії. У той же час я вважаю, що ніякої політичної експансії (а саме цього бояться, на мій погляд, українські опозиціонери) не буде. Тому що немає політичних сил, немає ніяких груп соціально-економічних і якихось інших, які б були готові стати черговою колонією Путіна. Я думаю, що це просто абсолютно не можливо. Про це навіть мови немає.

– Серед тих, хто виступає проти закону, депутати-б'ютівці і загалом представники БЮТ. Наскільки ситуація з ув’язненням лідера Блоку Юлії Тимошенко додала гостроти цій ситуації?
Юлія Володимирівна – політв’язень і мучениця. Вона сидить зовсім не за злочин, а тому що попереду вибори

– Юлія Володимирівна – політв’язень і мучениця. Як би до неї раніше я не ставився, зараз я дуже переживаю за її здоров’я, за її долю. І всі нормальні люди також себе поводять. Зрозуміло, що її соратники з БЮТ перебувають в опозиції, в тому числі і часто – в дуже гострій опозиції, тому що вона у в’язниці. Абсолютно зрозуміло, що вона сидить зовсім не за злочин, а тому що попереду вибори. Звичайно, загострення політичної боротьби в Україні багато в чому з цим пов’язано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG