Доступність посилання

ТОП новини

Львівська облрада: мовним законом «Рубікон перейдено»


Пікет супротивників мовного закону у Львові 4 липня 2012 року
Пікет супротивників мовного закону у Львові 4 липня 2012 року
Львівська обласна рада на позачерговій сесії ухвалила в середу звернення до українського народу щодо «загрози державності України» через ухвалення мовного закону, в якому заявила, що «безпрецедентно незаконним», як мовиться в тексті, голосуванням за цей закон «Рубікон перейдено». Тим самим партії, які голосували за це, Партія регіонів, комуністи і Народна партія, «зазіхнули на душу народу і єдиний гарант незалежності держави – мову», заявила облрада.

«Паралельна мова – це паралельна держава на тій самій території, а отже, неминучий антагонізм між окупованим та окупантом. Щоб знищити українців в Україні, треба знищити їхню мову», – вважають депутати.

Вони закликають Президента, Генеральну прокуратуру, Службу безпеки України «зупинити брутальний процес руйнування основи української держави», а громадськість – «бойкотувати окупаційні установи, посадовців, членів прорежимних партій, а також бути готовими до виїзду до Києва для участі в акціях протесту та відстоювання своїх прав».

Сесія відбулася просто неба на площі біля будівлі Львівської облради і Львівської обласної державної адміністрації в присутності також депутатів Львівської міської ради і районних рад області і представників опозиційних політичних сил, загалом близько двох тисяч осіб.

Депутати на цій сесії також вирішили припинити договір оренди приміщення зі Львівською ОДА, посилаючись на більш як шестимісячну заборгованість із орендною платою.

У вівторок Верховна Рада голосами 248 депутатських карток ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», який значно розширює сферу застосування російської мови. Опозиція вважає, що цей закон піде на шкоду державній українській мові, і заявляє, що він був ухвалений із великою кількістю порушень.
XS
SM
MD
LG