Доступність посилання

ТОП новини

Румунський конституційний суд просить захисту від уряду в Європі


Прем’єр-міністр Румунії Віктор Понта
Прем’єр-міністр Румунії Віктор Понта
Конституційний суд Румунії звинувачує прем’єр-міністра країни у спробах зруйнувати судову гілку влади і погрожує звернутися до європейських структур для обстоювання своєї незалежності. Румунський суд заявляє, що прем’єр Віктор Понта ігнорує його рішення. Мова йде про те, що, за висновком Конституційного суду, Румунію у європейських структурах має представляти не прем’єр, а президент Траян Бесеску – політичний опонент Понти.

У Румунії дійшло до того, що питання про те, хто має поїхати на зустріч Європейської ради у Брюсселі, вирішував Конституційний суд. Колишній комуніст, а нині соціал-демократ Віктор Понта з усіх сил намагається втриматися у прем’єрському кріслі. До відставки його закликають зокрема через звинувачення у плагіаті. Тому Конституційний суд вирішив, що представляти країну на засіданні ради міністрів Європейського союзу має президент країни, центрист Траян Бесеску.

Понта рішення суду проігнорував і на засідання до Брюсселя вирішив їхати сам. При цьому він ще і погрозив замінити деяких суддів, звинувачуючи їх у політичних упередженнях.

Суд відповів заявою, в якій звинувачує уряд та деякі інші політичні інституції у «злобних нападках» та спробах «знищити суд». У заяві також ідеться, що суд направив прохання розібратися у ситуації до конституційної комісії Ради Європи. Комісар з питань юстиції Вівіан Редінґ уже заявила, що ЄС «глибоко стурбований» загрозами для незалежності суду.

«Найчесніший уряд з 1989 року» під обстрілом критиків

Тож справа, яка почалася як політичні чвари між президентом та прем’єром різних політичних спрямувань, загрожує перерости у скандал на європейському рівні.

На думку Бесеску, головна мета коаліції під проводом прем’єра Понти – оголосити йому імпічмент. Серйозні непорозуміння між прем’єром і президентом почалися у травні – після того, як правоцентристська коаліція отримала вотум недовіри. На зміну їй пришли колишні комуністи, які замінили і опозиційних спікерів обох палат парламенту.


Президент Бесеску нині закликає замислитися над долею демократії та самої країни і припинити розбрат. «Я закликаю політиків з парламентської більшості і попереджаю їх, що вони серйозно порушують румунські закони і Конституцію, так само, як і регламент парламенту. Цим вони ставлять румунську державу та 22 мільйони населення Румунії у дуже скрутне становище», – заявив президент Румунії.

Урядові нападки на Конституційний суд почалися після того, як Верховний суд засудив до двох років ув’язнення колишнього прем’єр-міністра Адріана Нестасе за звинуваченням у корупції. Свого часу Нестасе був шефом та наставником нинішнього прем’єра.

Понта пообіцяв, що очолить «найчесніший уряд з 1989 року», але вже двоє з його міністрів були змушені подати у відставку через звинувачення у плагіаті. Подібні звинувачення намагається відкинути і сам прем’єр після публікацій в британському журналі Nature, який звинуватив прем’єра у списуванні його докторської дисертації.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG