Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Литвин підпише мовний закон, ми будемо його судити – Яценюк


Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк заявив, що Володимир Литвин не має права підписувати законопроект про засади державної мовної політики через те, що було порушено процедуру його розгляду. Водночас Яценюк відзначив, що влада може спробувати легітимізувати документ у інші способи.

«Якщо вони учора ввечері домовилися для Литвина знайти вихід рішенням суду зобов'язати його підписати цей документ, не хочу казати який, то варіантів багато. Можна рішення Печерського суду винести, можна винести рішення Конституційного суду, можна указ Президента підписати. Це абсолютно пуста гра, тому що Литвин не має права підписувати цей акт тому, що, відповідно до процедури голосування, було порушено усе, що можна порушити. Якщо він підпише, то ми його будемо судити», – наголосив Яценюк.

Крім того, лідер «Фронту змін» заявив, що за його інформацією, Президент Віктор Янукович у середу, 4 липня викликав у свою резиденцію Межигір’я Голову Верховної Ради Володимира Литвина.

«Наскільки нам відомо, Янукович викликав до себе у Межигір’я Литвина. Про що йшлося, незрозуміло, але це було б коректно, чесно, якщо так можна говорити про сьогоднішню більшість, після написання заяви проголосувати за складання повноважень» – сказав Яценюк.

Сьогодні лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що якщо Володимир Литвин не підпише закон, на нього також подадуть до суду.

4 липня Голова Верховної Ради Володимир Литвин та заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко заявили про свою відставку. Водночас, оскільки Верховна Рада за відставку цих посадовців ще не голосувала, вони залишаються на посадах. Опозиція заявила, що Литвин пообіцяв їй не підписувати мовний закон.

3 липня Верховна Рада голосами 248 депутатських карток ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», який розширює сферу застосування російської мови. Опозиція заявляє, що закон був ухвалений із великою кількістю порушень, а, можливо, його ухвалення взагалі сфальсифіковане. З цього приводу в багатьох містах України оголосили безстрокові акції протесту.
XS
SM
MD
LG