Доступність посилання

ТОП новини

Понад півтисячі людей пікетували Дніпропетровську облдержадміністрацію (ФОТО)


Понад півтисячі людей взяли участь у пікетуванні Дніпропетровської облдержадміністрації на захист української мови.

В акції взяли участь представники політичних партій – ВО «Батьківщина», «Фронт змін», «Наша Україна». ВО «Свобода», «УДАР», Української народної партії – та представники понад десятка громадських організацій.

У руках вони тримали плакати з написами «Захистимо рідну мову!» , «Українська мова – наша незалежність!», «Владний закон про мову – війна проти українців!», а також портрети Тараса Шевченка, і скандували «Революція!».



«Сюди прийшли люди, які розуміють, що зробили з нашою мовою, сюди прийшли волонтери, які без будь-яких примушень і виплат роблять сьогодні революцію в душах, в головах, і ця революція моральна», – заявила голова обласної організації ВО «Батьківщина», тітка Юлії Тимошенко Антоніна Ульяхіна.

Попри те, що акція не була заборонена судом, провести її безпосередньо перед фасадом будівлі владного органу учасникам не дали: вхід на площу зранку було загороджено турнікетами і кордонами міліції, а на самій площі комунальні служби розпочали роботи з озеленення.

«Поставили цей бутафорний паркан, поставили дві машини, показують, що ніби ведуть ремонтні роботи. Цей глум показує, що влада хвора на епідемію страху, боязні перед людьми», – прокоментував ситуацію голова обласної організації Української народної партії Анатолій Сокоринський.

Учасники акції одностайно ухвалили резолюцію, де висловили протест проти ухвалення законопроекту «Про засади державної мовної політики в Україні» як такого, що «несе небезпеку», адже «дозволяє 10% населення нав’язувати свою мову 90 відсоткам» і сіє протистояння між національностями в Україні.

3 липня Верховна Рада голосами 248 депутатських карток ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», який розширює сферу застосування російської мови. Опозиція заявляє, що закон був ухвалений із великою кількістю порушень, а, можливо, його ухвалення взагалі сфальсифіковане. З цього приводу в багатьох містах України оголосили безстрокові акції протесту.
XS
SM
MD
LG