Доступність посилання

ТОП новини

Жовтневі вибори стануть тестом на демократію в Україні – представник ОБСЄ


Директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини Янез Ленарчич
Директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини Янез Ленарчич
Київ – Українську столицю відвідав директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини Янез Ленарчич. Як інформує прес-служба Бюро, підготовка України до парламентських виборів, визначення пріоритетів головування країни в ОБСЄ наступного року та міжнародна співпраця проти ксенофобії були головними темами, які Ленарчич обговорив із українськими урядовцями. І хоча формат робочого візиту не передбачав спілкування Ленарчича з журналістами, Радіо Свобода вдалося дізнатись деталі візиту.

Директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини Янез Ленарчич прибув до Києва на запрошення міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка. Метою візиту, як повідомляла напередодні прес-служба МЗС, було «налагодження ефективної взаємодії між сторонами у контексті майбутнього головування України в ОБСЄ».
Обговорено питання щодо головування України в ОБСЄ у 2013 році
Янез Ленарчич

«Відбулася зустріч Ленарчича з міністром закордонних справ України Грищенком, на ній обговорено питання щодо головування України в ОБСЄ у 2013 році. Для цього необхідно поглибити співпрацю між українською стороною та відповідними інституціями ОБСЄ, а також слід визначити пріоритетні теми при головуванні України в Організації», – повідомив Радіо Свобода речник Бюро з демократичних інститутів ОБСЄ Томас Раймер.

Янез Ленарчич напередодні візиту до Києва поінформував європейські ЗМІ про свою стурбованість ситуацією в Україні. За словами Ленарчича, жовтневі парламентські вибори стануть тестом на демократію для української влади, опозиції та громадськості. Відтак, як повідомив ЗМІ директор Департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин, міністр Грищенко розповів Ленарчичу про підготовку країни до виборів. При цьому Грищенко пообіцяв усіляко сприяти міжнародним спостерігачам.

Координатор «Комітету виборців України» Олександр Черненко вважає спостерігачів від ОБСЄ найбільш професійними з тих, хто приїздив від міжнародних організацій раніше.
Жодні європейські спостерігачі нам демократичні вибори не зроблять
Олександр Черненко

«Жодні європейські спостерігачі нам демократичні вибори не зроблять. Так, вони корисні своїми рекомендаціями, але демократичність цих виборів залежить виключно від самих українців, насамперед від українських політиків!» – наголосив у розмові з Радіо Свобода Олександр Черненко.

Україна – міжнародний гравець проти ксенофобії

Із представниками владних та опозиційних партій Янез Ленарчич у Києві не зустрічався, інформує його прес-служба. Натомість, один із очільників ОБСЄ провів важливі переговори у Міністерстві внутрішніх справ України. За їхніми підсумками підписано Меморандум про співпрацю між Бюро з демократичних інститутів та українськими правоохоронцями.

«Цей документ юридично закріпив участь України у програмі ОБСЄ з попередження та боротьби зі злочинами, скоєними за мотивами расової ненависті та ксенофобії. Програма має назву: «Навчання проти злочинів на ґрунті ненависті для співробітників правоохоронних органів». В Україні завдяки їй понад сто міліціонерів отримали нові знання та досвід», – каже речник Бюро з демократичних інститутів Томас Раймер.

Київський правозахисник Едуард Багіров додає: подібна форма співпраці між європейськими демократичними інституціями та українським урядом і громадськістю дуже корисна, адже це не що інше, як практичне застосування знань і досвіду Європи у боротьбі за права людини, за чесність і прозорість виборів, за гуманізм правоохоронців. Щоправда, для «європеїзації» судової та правоохоронної гілок влади Україна потребує серйозних реформ, при цьому не лише у цих сферах.

Рік тому той самий Янез Ленарчич заявив, що ОБСЄ стурбоване повільним впровадженням реформ та фактами протидії їм з боку окремих українських політиків та чиновників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG