Доступність посилання

ТОП новини

В Естонії шпигун, який працював на ФСБ Росії, отримав 16 років ув’язнення


Шпигунський скандал в Естонії дійшов логічного завершення. Хар’юський повітовий суд визнав винним колишнього співробітника Поліції безпеки Естонії Олексія Дрессена у державній зраді й засудив його до 16 років ув’язнення. Дрессен упродовж 10 років працював на російську розвідку і передавав ФСБ Росії таємну інформацію.

Державний прокурор Естонії Хейлі Сепп визнала, що на сьогодні цей вирок є найбільшим суворим із винесених в рамках погоджувального виробництва.

Шість років умовного ув’язнення отримала й дружина Олексія Дрессена – Вікторія. Суд визнав її винною у державній зраді й пособництві в передачі таємних даних, призначених для внутрішнього користування в естонських державних установах.

Олексія Дрессена та його дружину Вікторію співробітники Поліції безпеки затримали 22 лютого цього року в Талліннському аеропорту при спробі передачі таємних документів

Діями шпигуна керувало ФСБ Росії

Керівник Поліції безпеки Естонії (КаПо, спецслужба, що відповідає за захист державної безпеки країни) Райво Аеґ повідомив, що діями Олексія Дрессена керував відділ контррозвідки Федеральної служби безпеки Росії, звідки він отримував вказівки.

«Якщо говорити у цілому про інформацію, яку вони передавали спецслужбам Росії, то це службова інформація, яка була доступна Олексію Дрессену, а також відома йому абсолютно таємна інформація», – зазначив Ройво Аеґ.

Начальник Бюро із захисту Конституції Латвії Яніс Кажоціньш повідомив, що Олексій Дрессен також передавав Росії інформацію і про латвійських контррозвідників.

Матеріали кримінальної справи засудженого за державну зраду подружжя Дрессен засекречують на 50 років.

Суд конфіскував в Олексія Дрессена на користь держави, отримані шляхом злочину, 142 900 євро.

Шпигунські скандали в Естонії вже були

Олексій Дрессен працював у Поліції безпеки з 1993 року, де до недавнього часу займався питаннями внутрішньої безпеки та екстремістськими угрупованнями в Естонії. До цього Дрессен працював у поліції, а за радянських часів був на службі в міліції.

Це вже другий шпигунський скандал за часів незалежної Естонії. У 2009 році на 12,5 років за шпигунство на користь Росії був засуджений колишній співробітник Міністерства оборони Естонії Ґерман Сімм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG