Доступність посилання

ТОП новини

Спортсмени з Косова розчаровані, що їх не допустили до участі в Олімпіаді


Спортсмени всіх країн світу готуються до Олімпійських ігор, котрі 27 липня розпочнуться в Лондоні. Натомість спортсмени з Косова через політичні причини можуть мріяти лише про участь в Олімпіаді 2016 року.

Колишня Югославія свого часу була потужною спортивною силою. Всі знали про югославських баскетболістів, гандболістів, атлетів, ватерполістів. Після її розвалу виникло сім нових країн. Однієї з них досі немає на спортивній карті світу. Йдеться про Косово. Mіжнародний олімпійський комітет у травні відкинув вимогу стосовно участі косовських спортсменів у 30-й літній Олімпіаді, котра від 27 липня до 12 серпня проходитиме в Лондоні.

Парламент Косова проголосив незалежність у лютому 2008 року. Нову державу на цей день визнали 93 країни. Шестеро косовських спортсменів сподівалися, що поїдуть до Лондона. Однак, більшість членів Міжнародного олімпійського комітету проголосувала інакше.

Малесор Джонбалай, радник у Міністерстві культури, молоді й спорту Косова каже: «Олімпійська хартія уточнює, що країна має бути визнана міжнародним співтовариством. Це кожний може пояснити по-своєму. Ми багато разів просили, щоб нам розтлумачили, що це реально значить. Виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету пояснив, що мається на увазі визнання країни з боку Організації Об’єднаних Націй».

Двері перед косовцями закрили сербські лобісти

Єдиною косовкою на Олімпіаді буде дзюдоїстка Майлінда Кельменді. Однак, вона виступатиме під прапором сусідньої Албанії, оскільки має громадянство тієї країни. Олімпійський комітет відкинув її прохання виступати незалежною спортсменкою.

Останнім спортсменом із Косова, котрий здобув олімпійську медаль, був боксер Азіз Саліху. Була це бронзова медаль на Олімпіаді в Лос Анджелосі 1984 року.

«Дуже погано, що наша молодь не бере участі в Олімпіаді. Всі знаємо, що в нас є чимало талановитих спортсменів. Владі має бути соромно за те, що не зробила більше в цій справі», – зауважує Саліху, колись популярний на всю Югославію.

Представники уряду Косова стверджують, що вони доклали чимало зусиль. За їхніми словами, двері перед косовськими спортсменами закрили сербські лобісти в міжнародних спортивних інституціях.

Спортсмени з Косова сподіваються, що в майбутньому будуть подолані політичні блокади та що вже на наступній Олімпіаді – в Ріо-де-Жанейро 2016 року – вони візьмуть участь під прапором своєї країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG