Доступність посилання

ТОП новини

Луганські депутати захищатимуть мовний закон


Луганськ – Депутати Луганської облради сьогодні зберуться на позачергову сесію. Очікується, що вони зокрема висловлять підтримку резонансному «мовному закону» регіоналів – про такий намір напередодні заявив голова облради Валерій Голенко. Підтримка луганськими депутатами ухваленого днями закону Колесніченка-Ківалова є прогнозованою, позаяк практично всі вони представляють Партію регіонів та КПУ.

Попри сезон відпусток, голова облрада Валерій Голенко сьогодні спробує зібрати у сесійній залі обласних депутатів. Днем раніше на сайті Луганської облради з’явилася інформація, що скликати позачергову сесію попросили обласні депутати, керівники чотирьох громадських організацій. До слова, всі вони потрапили в Луганську облраду за списками Партії регіонів.

Псевдодемократи хочуть зібрати «майдан» – голова облради

Сам же голова облради Валерій Голенко з упевненістю заявив, що сьогодні луганські депутати висловлять свою підтримку закону Колесніченка-Ківалова. Виступи ж опозиціонерів він називає спробою підвищити свій політичний рейтинг та дестабілізувати ситуацію в Україні.

«Ці псевдодемократи йдуть на все, щоб зібрати «майдан», напевно, на цьому хочуть отримати якісь політичні дивіденди. Це недопустимо. Потрібно робити все, щоб зберегти спокій в Україні і саме той демократичний курс, який зараз реалізується», – сказав Валерій Голенко.

Українськомовні змушені вчитися російською

Валерій Голенко упевнений, що російська в Україні потребує захисту. Однак реально іноді саме українськомовні на Луганщині відчувають себе некомфортно, зазначає колишній вчитель, керівник Новопсковської районної організації Української народної партії Василь Каплунов. Населення північних районів області, які є частиною Слобожанщини, в переважній більшості розмовляють українською. Тож багатьом учням з тих районів, пояснює він, складно здобувати освіту у луганських вишах, викладання в яких ведеться російською. Ось так і доводиться українській меншості миритися з правилами російської більшості, додає Василь Каплунов.

«Я знаю приклади, коли хорошисти з математики, з нашої школи, вчилися потім у спортшколі, а там математику викладали російською. Учень абсолютно нічого не розумів, а викладачка не хотіла навіть і слухати. Вона не знала українською математичних термінів!», – розповідає він.

Ось як відповідають луганчани на запитання кореспондента Радіо Свобода, чи потрібен мешканцям міста ухвалений «мовний закон»:

– Мені здається, що все це – політичні ігри. Зараз вони недоречні. У країні й так безлад. Народ просто налаштовують один на одного, за рахунок мов.

– Звичайно, потрібний цей закон! У нас російськомовне населення!

– Цей закон взагалі не потрібний. Не сьогодні, і не завтра, і не потім. Це все вони піаряться перед виборами.

Сьогодні біля обласної ради очікуються мітинги – як на підтримку мовного закону, так і проти нього. Однак імовірність того, що політикам вдасться зібрати багато людей, незначна: у час економічної скрути луганчан турбують дещо інші проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG