Доступність посилання

ТОП новини

Литвин каже, що не має підстав підписувати мовний закон


Підстав для підписання спікером Верховної Ради закону про засади державної мовної політики немає. Про це в ефірі телеканалу Рада заявив Голова українського парламенту Володимир Литвин.

«Закон неможна підписати, немає підстав, для того, щоб підписати», – сказав Литвин.
За його словами, в голосуванні за закон були «величезні порушення» і обійти це увагою неможливо.

Коментуючи заяви Партії регіонів про те, що, якщо Литвин не підпише мовний закон, на нього подадуть до суду, спікер сказав:

«Я би застеріг від цього, рекомендував би не робити цього. Оскільки, якщо суд буде розглядати це питання, він повинен буде досліджувати, як відбувався процес розгляду цього закону, як він співвідносився з регламентом Верховної Ради. І тут можуть виникнути неприємні обставини для людей, які організовували цей процес, якщо почнеться судовий розгляд цього питання».

На ранковому засіданні 4 липня Голова Верховної Ради Володимир Литвин та його заступник Микола Томенко заявили, що подають у відставку. Приводом для таких рішень стало голосування за закон «Про засади державної мовної політики».

За відсутності Литвина 3 липня Верховна Рада голосами 248 депутатських карток ухвалила суперечливий закон, який значно розширює сферу застосування російської мови. Опозиція каже про численні порушення і ймовірну фальсифікацію результатів голосування і заявляє про те, що Литвин не має права підписувати закон. Фракція Партії регіонів заявляє, що підписати закон – це обов’язок спікера.
XS
SM
MD
LG