Доступність посилання

ТОП новини

Ухвалення мовного закону планують оскаржити завтра в Конституційному Суді


Народні депутати від опозиції планують завтра оскаржити в Конституційному Суді процедуру ухвалення мовного закону. Про це заявив народний депутат від НУНС Андрій Парубій, повідомляє УНІАН.

За словами Парубія, зараз завершується збір підписів під конституційним поданням щодо визнання нелегітимним голосування за ті закони, які ухвалювалися не особистим голосуванням депутатів.

«Ми оскаржуємо всі закони, в яких були порушення про персональне голосування», – сказав Парубій. Він прогнозує, що під поданням буде поставлено набагато більше підписів народних депутатів, ніж того вимагає закон.

3 липня за ухвалення мовного закону в цілому майже у повному складі проголосували фракції Народної партії, Партії регіонів та КПУ. Зокрема, закон підтримали 190 з 194 депутатів від Партії регіонів. У повному складі проголосували 25 депутатів від КПУ та 19 з 20 депутатів від Народної партії. Ухвалити цей закон також допомогли двоє членів групи «Реформи заради майбутнього» Валерій Гацько та Євген Константинов і 10 позафракційних. При цьому на сайті Ради вказується, що також проголосувала картка віце-спікера Миколи Томенка.

Повідомлялося також, що за ухвалення цього рішення свій голос також віддав член фракції НУНС Ігор Палиця. Він заявив, що не брав участі у голосуванні за мовний закон. Народний депутат Микола Шершун (фракція Народної партії) також заявив, що не голосував за закон про засади державної мовної політики. Крім того, депутати від Партії регіонів Орест Муц і Василь Чуднов відкликали свої голоси за закон про засади державної мовної політики. За словами Муца, відповідну заяву він написав на ім’я Голови Верховної Ради і направив в апарат парламенту. Аналогічні заяви, за його словами, подали також голова Івано-Франківської обласної організації Партії регіонів Василь Чуднов і голова Львівської обласної організації Партії регіонів Петро Писарчук. «Як тільки я дізнався, що моя картка проголосувала, одразу написав заяву, в якій вказав, що відкликаю свій голос, оскільки в момент голосування я був відсутній, а результат голосування суперечить моїй позиції і переконанням», – пояснив Муц.
XS
SM
MD
LG