Доступність посилання

ТОП новини

Томенко направив звернення Пшонці щодо порушень під час голосування мовного закону


Народний депутат Микола Томенко направив звернення Генеральному прокурору Віктору Пшонці стосовно порушень Конституції та законів України, які відбулися на пленарному засіданні Верховної Ради 3 липня під час розгляду та голосування за прийняття в цілому проекту Закону «Про засади державної мовної політики».

Як повідомили у прес-службі Томенка, у своєму зверненні він наголосив, що винесення законопроекту на розгляд пленарного засідання Верховної Ради відбулося у порушення вимоги Регламенту Верховної Ради щодо підготовки законопроекту до другого читання профільним комітетом, вимоги Конституції та Регламенту Верховної Ради щодо права законодавчої ініціативи депутатів.

Томенко підкреслив, що зазначений проект було винесено на розгляд Верховної Ради до завершення терміну його підготовки профільним комітетом. При цьому не було розглянуто понад дві тисячі поправок, внесених народними депутатами до другого читання.

За словами Томенка, при винесенні проекту на голосування в цілому було порушено вимоги Регламенту Верховної Ради щодо порядку ведення засідань і процедури розгляду питань, оскільки до цього не відбулося позитивного голосування про включення цього проекту до порядку денного пленарного засідання. Натомість, додав він, під час самого голосування відбулися масштабні фальсифікації волевиявлення народних депутатів у зв’язку з порушенням вимог статті 84 Конституції України та частини 3 статті 47 Регламенту Верховної Ради про особисте голосування депутатів. Підтвердженням останнього є те, що після голосування 11 народних депутатів (в тому числі і сам Томенко) заявили про відкликання своїх голосів за цей закон, оскільки вони за нього не голосували.

Зважаючи на те, що всі названі численні порушення Конституції та законодавства здійснювалися свідомо, за попередньою домовленістю групи осіб і призвели до результатів, які становлять реальну загрозу для громадянського миру і спокою, суверенітету та незалежності України, Томенко попросив Пшонку забезпечити проведення розслідування всіх обставин справи і вжити заходів прокурорського реагування для забезпечення дотримання вимог Конституції, законів та притягнення до відповідальності винних у їх порушенні.
XS
SM
MD
LG