Доступність посилання

ТОП новини

У Пирогові відсвяткували День Івана Купала (ФОТО)


Впродовж 30 років у Національному музеї народної архітектури та побуту України в селищі Пирогів, що на околиці Києва, щорічно проходить святкування Купала. На думку етнографів, Пирогів – одне з небагатьох місць, де збереглися справжні автентичні купальські традиції.

Цьогоріч відвідувачі мали змогу прикрасити купальське дерево, навчитись правильно плести святковий вінок та перевірити свої сили у стрибках через вогонь.

Молодята Олег і Анна – одні з тих, хто перестрибнув купальську ватру. Вони кажуть, що не розімкнули рук під час стрибку, бо довіряють одне одному.

«Розумієте, тут вся справа в довірі. А хіба не на довірі будується справжнє кохання? Коли ми тримаємось за руки, нам нічого не страшно: хоч у вогонь, хоч у воду», – кажуть закохані і поспішають до вогнища знову.

Як тільки почало сутеніти, організатори взялися готувати до запуску в воду палаюче колесо. Народознавець Ярослава Музиченко пояснює цей обряд як нагадування людей природі про те, що час Ярила (весняного сонця) закінчився і пора сходити Купалу.

Кульмінацією свята стало традиційне ворожіння на вінках – великі і маленькі, зі свічками і прикрасами вони застигли на поверхні місцевого озерця. Втім, стояча водойма – не найкраще місце для пошуків свого кохання, кажуть фахівці. Вони радять пускати вінок по річці.

Сьогодні столиця продовжує святкувати Івана Купала. Народні гуляння відбудуться в парку «Київська Русь, народознавчому центрі «Мамаєва Слобода» та на Контрактовій площі, де відзначатимуть «День Дніпра».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG