Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині відреконструюють собор, створений «без жодного цвяха»


Реконструкція унікального дерев’яного Свято-Троїцького собору «без жодного цвяха» в Новомосковську коштуватиме 10 мільйонів гривень. Про це сьогодні повідомили в прес-службі Дніпропетровської обласної ради з посиланням на дані, оприлюднені на нараді щодо реконструкції храму.

Як зазначив начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Олександр Кушвід, участь у конкурсі на реставраційні роботи собору візьмуть лише підрядники, які мають спеціальні ліцензії на реставрацію дерев’яних церков. Таких в Україні, як він сказав, не більше п’яти. Замовником робіт виступить управління капітального будівництва, а підрядника визначать за результатами тендеру.

За даними з обласної ради, для першої черги реставрації виділено 10 мільйонів гривень – 9 мільйонів з державного й один мільйон з міського бюджету.

Початок робіт передбачено за графіком на серпень цього року. Частину торговельних рядів, які наразі підходять майже впритул до храму, планують прибрати.

Попередньо передбачається, що на реставрацію самої будівлі собору піде 2-2,5 роки. Крім цього, ще потрібно здійснити благоустрій території, оновити систему пожежогасіння, зробити ремонт покрівлі трьох бань.

За понад 200-річну історію цю пам’ятку архітектури реконструювали тільки раз. Зараз три із дев’яти бань дерев’яної церкви відхилилися від свої осі вже більш, ніж на метр. До того ж, дерев’яний фундамент прогнив, і, як кажуть священики, він уже не в змозі утримувати конструкцію.

Історія цього собору лягла в основу роману Олеся Гончара «Собор». Новомосковську церкву вважають шедевром дерев’яної монументальної архітектури козацького бароко 18-го століття. Це єдиний дев’ятибаневий хрестово-купольний храм у світі.
XS
SM
MD
LG