Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ вимагають звільнити політв’язнів, зокрема в Україні


Парламентська асамблея Організації з безпеки і співпраці в Європі закликала сьогодні звільнити всіх політичних в’язнів у країнах-членах і звернула особливу увагу на становище в Україні, яка від початку наступного року має перебрати головування в ОБСЄ.

У Монакській декларації, ухваленій на сесії асамблеї в Монако, становищу в Україні присвячена окрема резолюція, в якій висловлене занепокоєння погіршенням загальної політичної ситуації в Україні з огляду на дотримання цією державою її зобов’язань щодо прав людини, верховенства права і демократії. Особливо це стосується утримання під вартою і неналежного поводження з колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, мовиться в тексті проекту резолюції (остаточний ухвалений текст на цей час іще не оприлюднений).

Документ, серед іншого, також звертає увагу на численні недоліки в кримінальних справах проти колишніх урядовців уряду Тимошенко. Україну закликають виконати свої зобов’язання перед ОБСЄ і гарантувати дієву, незалежну й прозору судову систему, яка б забезпечувала право на справедливий процес, принцип рівності сторін кримінального процесу й належне ставлення до засуджених, зокрема, щодо лікування колишніх урядовців, які перебувають у в’язницях, включно з Юрієм Луценком, Валерієм Іващенком і Юлією Тимошенко.

Також від України сподіваються, що вона надасть ув’язненим політикам можливість взяти участь у парламентських виборах у жовтні.
XS
SM
MD
LG