Доступність посилання

ТОП новини

Спікер розпущеного парламенту Єгипту скликає сесію після указу президента


На архівному знімку керівників поміркованого ісламістського «Мусульманського братства» Саад аль-Кататні в центрі, Мохаммед Мурсі праворуч
На архівному знімку керівників поміркованого ісламістського «Мусульманського братства» Саад аль-Кататні в центрі, Мохаммед Мурсі праворуч
Спікер нижньої палати парламенту Єгипту, розпущеного рішенням Вищого конституційного суду країни, оголосив про скликання сесії після указу президента, який має на меті поновити повноваження законодавців.

За рішенням спікера Саада аль-Кататні, нижня палата мала б зібратися завтра.

Тим часом сьогодні ж у Єгипті збираються Вищий конституційний суд, найвищий судовий орган країни, за рішенням якого був розпущений парламент, а також Вища рада Збройних сил, яка взяла на себе функції законодавчого органу.

Учора президент Мохаммед Мурсі видав указ, яким поновив повноваження розпущеного парламенту. За цим указом, розпущений склад законодавчого органу має діяти далі аж до виборів нового, які, в свою чергу, мають відбутися вже після схвалення нової Конституції Єгипту.

Минулого місяця Вищий конституційний суд Єгипту визнав нелегітимними весь обраний на початку року склад парламенту, в якому переважали ісламісти – і помірковані союзники Мурсі, і радикальні – і вже ухвалені цим парламентом рішення, постановивши, що сам закон про вибори неконституційний. Відтак Вища рада Збройних сил Єгипту, яка керувала Єгиптом від відставки попереднього президента Хосні Мубарака в лютому минулого року, своїм власним конституційним декретом перебрала на себе законодавчі повноваження розпущеного парламенту.
XS
SM
MD
LG