Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» і китайські банки не надають звітності з антикорупційних програм (ДОКУМЕНТ)


«Transparency International»: від найбільших світових компаній необхідно більше прозорості
«Transparency International»: від найбільших світових компаній необхідно більше прозорості
Серед найменш прозорих за звітністю світових корпорацій є російський «Газпром» та два китайських банки – «Банк Китаю» і «Банк зв’язку». Про це йдеться у новому звіті міжнародної недержавної організації із боротьби з корупцією Transparency International. У звіті проаналізували 105 найбільших світових корпорацій. Одна з очільниць Transparency International, Юґет Лабель сказала, що «багатонаціональні корпорації можуть і повинні відігравати суттєву роль в глобальній боротьбі з корупцією і це особливо важливо в умовах, коли світ оговтується від глибокої економічної кризи 2008 року».

Оцінка 105 найбільших компаній світу щодо їхньої корпоративної звітності проводилася Transparency International за 10-бальною шкалою: 0 – найменш прозора і 10- найбільш прозора. До чинників оцінки прозорості Transparency International відносить у цьому звіті суспільну придатність інформації корпорацій, фінансових установ в системі «антикорупція», прозорість у звітності компаній щодо їхньої структурованості, масштаби фінансової інформації, передбаченої для кожної країни, де компанії працюють.

Автори звіту в Transparency International констатують, що в цілому компанії удосконалили їхню звітність стосовно своїх обов’язків до програми «антикорупція» і про це свідчать порівняльні дані щодо дослідження тих же компаній у 2008 році.
Завантажити звіт можна ТУТ.

Очолює рейтинг прозорості в корпоративній звітності норвезька Statoil – з понад 8-ма балами оціночної шкали. Statoil оприлюднює інформацію про її антикорупційні програми, філії, податки та прибутки в 37-ми країнах своєї діяльності. Однак чимало компаній світу, йдеться у звіті Transparency International, не досягнули необхідного рівня прозорості у своїй звітності та відіграли негативну роль у нещодавній світовій кризі. До таких належать, щонайменше, 24 фінансові компанії світу, що мають у середньому 4 бали за 10-бальною шкалою.

Нестача прозорості компаній – перешкода на шляху подолання корупції

Російський «Газпром», «Банк Китаю» і китайський «Банк зв’язку» не надають жодної звітності з антикорупційних програм, йдеться у звіті Transparency International.

Понад 40 світових компаній, з переліку Transparency International 105 компаній, не надають майже жодної інформації про свою діяльність в різних країнах світу. На думку одного з очільників Transparency International, Джерміна Брукса, так «важко зрозуміти, особливо, в країнах що розвиваються, який вклад урядів у фінансову та економічну діяльність» та як «покращувати систему боротьби з корупцією».

Один з керівників програм Transparency International Павло Зубков каже, що боротьба з корупцією та посилення фінансової безпеки шляхом більшої прозорості схвалюваних політиками різних країн рішень є дуже важливими у нинішній боротьбі з кризою у світі.

Щоб рухатися вперед та забезпечувати стабільність і безпеку в суспільному гаманці, необхідна гарантована ясність стосовно рішень, які ухвалюють політичні діячі, та як витрачається суспільний капітал
Павло Зубков
«Щоб рухатися вперед та забезпечувати стабільність і безпеку в суспільному гаманці, необхідна гарантована ясність стосовно рішень, які ухвалюють політичні діячі, та як витрачається суспільний капітал», – заявляє Павло Зубков.

Так, наприклад, у Казахстані лише 6 компаній із переліку Transparency International надають якусь звітність про свою діяльність, а решта – жодної інформації. В Росії із 71-ї працюючих тут світових компаній лише 11 дають якусь операційну інформацію, інших 60 – фактично жодної.

У звіті також йдеться про те, що чимало із 105 проаналізованих компаній не дають жодної інформації про свою роль у політичному житті країн, де вони діють, що також ускладнює боротьбу з корупцією.

Відомо, що одна з найбільш закритих компаній, російський «Газпром», безпосередньо втручається у політичне життя в Україні та є своєрідним політичним інструментом Кремля в посиленні тиску на Київ.

Останнім часом українська влада вдається до більш масштабних фінансових оборудок із Китаєм, де діє ціла низка майже непрозорих щодо звітності та антикорупційних програм корпорацій. Саме у дні «битви за мовний закон» Верховна Рада «під шумок», як наголошують чимало експертів, ухвалила 3-мільярдну (в доларах ) угоду уряду Миколи Азарова із КНР.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG