Доступність посилання

ТОП новини

Жнива 2012 – це повний «жнивець» для південної України – експерт


Київ – Цьогорічний врожай зернових буде майже удвічі меншим, порівняно з минулим роком. Від посухи зернові культури не врятували навіть перепосіви і тепер південні регіони України на межі катастрофи, стверджує президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса. Аграрії звернулися за допомогою до влади. У Міністерстві аграрної політики стверджують, що проблема дійсно є, але на продовольчій безпеці й цінах вона не позначиться.

Несприятливі погодні умови травня-червня цього року завдали серйозних збитків аграріям. Як результат, урожайність зернових зменшилась із 22 центнерів на гектар до 16. Найбільше, на думку експертів, постраждали південні регіони України, зокрема, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Дніпропетровська області та Крим.

Жнива 2012 – це не жнива, це повний жнивець для півдня України!
Алекс Ліссітса
«У цьому ж році ситуація, дійсно, є катастрофічною, особливо в південних регіонах України. Я б сказав, що жнива 2012 – це не жнива, це повний жнивець для півдня України!» – зазначає президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.

Втім, голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков зауважує, що така ситуація на споживачах ніяк не позначиться і дефіциту продукції не буде.

Для споживачів явної загрози для продовольчої безпеки немає
Геннадій Новіков
«Для споживачів явної загрози для продовольчої безпеки немає. Але якщо з середньої смуги до Заходу і Півночі господарства ще якось будуть складати економіку, то південні скласти економіку не зможуть», наголосив Новіков.

Щоб не повторити ситуацію 2003 року, коли від неврожаю постраждала вся Україна, аграрії звернулись по допомогу до Президента і прем’єр-міністра. Адже в основі проблеми, каже Ліссітса, недосконале законодавство.

Якщо так хочете дійсно допомогти державі з наповненням бюджету, то поставте також у цю «позу Зю», в яку поставили аграріїв, хіміків, металургів і інші галузі економіки!
Алекс Ліссітса
«Чому в нас абсолютно всі галузі економіки продають свої товари за кордон з ПДВ, а аграрії змушені продавати без ПДВ? Чому ми стоїмо одні й боремося з кризою одні? Якщо так хочете дійсно допомогти державі з наповненням бюджету, то поставте також у цю «позу Зю», в яку поставили аграріїв, хіміків, металургів і інші галузі економіки!» висловив своє незадоволення Алекс Ліссітса.

Міністерство шукає спосіб вирішити проблему

За вирішення проблеми врожаю цього року взялися у Міністерстві аграрної політики і продовольства, переконує директор департаменту в цьому відомстві Сергій Кваша. На сьогодні очевидною є проблема з пшеницею і ячменем, з іншими культурами, і поки що ситуація незрозуміла, – розповідає Сергій Кваша. У міністерстві вже почали розробляти план ліквідації можливих наслідків неврожаю.

Ми повинні детально вивчити, яким чином підступитися: або піти за програмою компенсації понесених збитків, або, можливо, дивитись на програму іншого року і підступитися за здешевленням добрив, пального
Сергій Кваша
«Зараз розробляється окрема система заходів. Це мають бути окремі фінансові програми, які не виписані в програму підтримки міністерства, у нас таких коштів сьогодні немає. Це має бути окрема постанова Кабінету Міністрів і робота міністерства разом з Кабінетом Міністрів, – каже Кваша. – Ми повинні детально вивчити, яким чином підступитися: або піти за програмою компенсації понесених збитків, або, можливо, дивитись на програму іншого року і підступитися за здешевленням добрив, пального».

За попередніми прогнозами міністерства, 2012 року очікують зібрати від 12 до 14 мільйонів тонн пшениці, а торік урожай складав 22,3 мільйона тонн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG