Доступність посилання

ТОП новини

Україна хоче компромісу з Росією і газотранспортного консорціуму – Янукович


Україна і Росія зобов’язані знайти компроміс у газовому питанні, бо висока ціна на газ неприйнятна для Києва, заявив сьогодні Президент Віктор Янукович під час неформальної зустрічі з клубом головних редакторів країн СНД, Балтії та Грузії в Юсуповському палаці в Кореїзі в Криму.

Він укотре наголосив, що Україна не може погодитися з такою високою ціною на газ. «Ми зобов’язані знайти рішення. Думаю, ми це зробимо», – сказав Янукович. Він також додав, що газове питання є чи не єдиним, яке має таку велику гостроту у відносинах між Україною та Росією.

Виступаючи напередодні запланованого на завтра засідання Українсько-російської міждержавної комісії під головуванням голів держав обох країн, Янукович також наголосив, що Україна зацікавлена у створенні газотранспортного консорціуму і продовжує працювати над цим. Він висловив переконання, що цю тему обговорюватиме під час зустрічі з Володимиром Путіним.

За його словами, унікальну газотранспортну систему України треба зберегти і забезпечити її ефективну роботу, бо в цьому зацікавлені і Росія, і Україна, і Європа. Ідеться про необхідність модернізації української ГТС, збільшення її можливостей та обсягів прокачування.

Янукович додав, що процес створення газотранспортного консорціуму має бути законним і прозорим, і висловив сподівання, що західні фахівці, які нині здійснюють аудит української ГТС для визначення її об’єктивної вартості та технічного стану, дадуть попередню оцінку цієї системи вже в серпні, й тоді буде зрозуміла її ринкова ціна.
XS
SM
MD
LG