Доступність посилання

ТОП новини

Київ офіційно втратив «голову»


Київ – Леонід Черновецький офіційно пішов у відставку з посади столичного міського голови. Рішення про це ухвалила на засіданні 12 липня Київрада: «за» проголосувало 110 депутатів із 112 присутніх. Тепер повноваження мера перейшли до його заступника, секретаря Київради Галини Гереги, а спірним для депутатів питанням стала дата нових виборів: її повинна призначити Верховна Рада, а вона – на канікулах.

За рішення про відставку Леоніда Черновецького депутати Київради, присутні на засіданні, проголосували майже одностайно. Це було власне рішення – тепер уже колишнього – столичного мера: заяву про складання повноважень він написав ще на початку літа. Сьогодні повноваження міського голови переходять до його заступниці, секретаря ради Галини Гереги. Вона повинна протягом двох тижнів подати до парламенту клопотання про проведення дострокових виборів і обіцяла з цим не зволікати. Проте дату виборів повинна призначити Верховна Рада, а вона продовжить роботу тільки у вересні.

Колишня голова фракції блоку Черновецького у Київраді Алла Шлапак висловила переконання, що управлінський апарат працюватиме нормально незалежно від того, коли відбудуться вибори.
Сподіваюсь, що все те позитивне, що було напрацьовано Леонідом Черновецьким, буде продовжено його наступниками
Алла Шлапак

«Це – певне завершення цілого етапу історії Києва, як і будь-яка історія – вона різна, і я сподіваюсь, що все те позитивне, що було напрацьовано Леонідом Черновецьким, буде продовжено його наступниками», – заявила Шлапак.

Діяльністю Черновецького уже займаються правоохоронці – депутат

Тим часом, фракція «УДАР» у Київраді має намір звертатися до Генеральної прокуратури з вимогою провести перевірку діяльності мера із 2006 року до сьогодні. Про це заявив на засіданні лідер партії Віталій Кличко. За його словами, два роки Черновецький на робоче місце не приходив, але це чомусь «нікого не обходило».
Імовірно, влада взагалі скасує посаду мера
Віталій Кличко

«Вся ситуація в Києві влаштовує владу. Кандидат від влади не має достатньо високого рейтингу, тому минулого року вибори не відбулися, коли були вибори до місцевих рад. Вибори не відбулись і у травні. Коли вони відбудуться, ніхто не знає. Імовірно, влада взагалі скасує посаду мера», – припускає Віталій Кличко.

Перевірки діяльності одіозного мера уже тривають, зауважує лідер фракції регіоналів у Київраді Олексій Омельяненко. Він пояснює: «На сьогодні є дві комісії у Верховній Раді, які займаються дослідженням діяльності Черновецького. І, я думаю, незабаром оцінку зловживанням і незаконним моментам дадуть не тільки у парламенті, а й у Генпрокуратурі».

Що ж до ймовірної дати виборів міського голови, то, на думку Омельяненка, їх можуть призначити або наприкінці цього року, або навесні наступного – з’єднавши із виборами до Київради. Сам депутат схиляється до останнього варіанту. За його словами, це буде щонайменше дешевше для бюджету.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG