Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Януковича і Путіна у Криму: без газу, але з «тероризмом»


На прес-конференції газову інтригу розвіяв Путін, згадавши письменників Ільфа і Петрова
На прес-конференції газову інтригу розвіяв Путін, згадавши письменників Ільфа і Петрова
Сімферополь – У четвер в Лівадійському палаці Ялти, що на Південному узбережжі Криму, пройшла зустріч Президентів України і Росії, Віктора Януковича та Володимира Путіна. Глави двох держав головували на п’ятому засіданні Українсько-російської міждержавної комісії, яка зібралася вперше з 2010 року. Через запізнення Володимира Путіна ця українсько-російська зустріч на найвищому рівні розпочалася з кількагодинною затримкою.

Зустріч завершилася, коли вже в Ялті почало темніти. Президенти покинули Лівадійський палац і поїхали на державну дачу, де проводить відпустку Віктор Янукович. Володимир Путін заявив на прес-конференції, що їхнє подальше спілкування не буде лімітоване в часі.

А, власне, п’яте засідання Українсько-російської міждержавної комісії розпочалася значно пізніше запланованого. Виявилося, що Володимир Путін не лише затримався з вильотом до Криму, але й ще заїхав у Севастополь до байкерів, які там проводять свій зліт. Тож після 4-годинної затримки Віктору Януковичу також довелося хвилин 15 чекати на свого російського колегу, прогулюючись з главою своєї адміністрації на ганку Лівадійського палацу.

Потім засіданню Українсько-російської міждержавної комісії передувала 40-хвилиння зустріч Віктора Януковича і Володимира Путіна віч-на-віч. За її результатами Президент України повідомив, що відвідає Російську Федерацію з державним візитом восени нинішнього року, а Володимир Путін з таким же візитом приїде до України наступного року.

По газу не домовилися

Головну інтригу зустрічі – газове питання – розвіяв Володимир Путін, який згадав Ільфа і Петрова з їхніми стільцями зранку-ввечері, але уточнив: «Гроші вперед!» Він сказав, що переговори триватимуть і далі. Віктор Янукович взагалі не відповів на це запитання журналістів.

Що ж до інших підсумків зустрічі, то загалом сторони підписали понад десяток документів про співпрацю у різних сферах Зокрема – Декларацію про зміст українського-російського стратегічного партнерства, а також Спільну заяву про делімітацію морських просторів в Азовському і Чорному морях, а також у Керченській протоці. У документі відзначається намір сторін створити українсько-російську корпорацію з управління Керч-Єнікальським каналом. Раніше цією судноплавною артерією розпоряджалася і заробляла там гроші виключно Україна.

Серед інших документів у присутності глав держав також були підписані: Міжурядова угоду про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків у населених пунктах, в яких дислокуються об’єкти Чорноморського флоту Російської Федерації на території України і Міжурядовий меморандум про співробітництво у боротьбі з тероризмом. Правда, розповідаючи про останній документ, Віктор Янукович припустився помилки, назвавши його «меморандумом про співробітництво з тероризму».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG