Доступність посилання

ТОП новини

Держдума Росії повертає кримінальне покарання за наклеп


Державна дума Росії на сесії 13 липня 2012 року
Державна дума Росії на сесії 13 липня 2012 року
Державна дума Росії схвалила сьогодні законопроект, який має на меті повернути до Кримінального кодексу статтю про покарання за наклеп, скасовану лише понад півроку тому.

При цьому нова стаття має значно посилити це покарання порівняно з тією, що була чинна до кінця минулого року. До другого читання до того ж внесли поправки, які зробили покарання ще суворішим порівняно з редакцією першого читання. Тепер максимальний штраф за наклеп має становити 5 мільйонів рублів (1 мільйон 230 тисяч гривень), інакше можливий вирок у 480 годин виправних робіт. Натомість із другого читання зняли норму про позбавлення волі на термін до п’яти років.

Протест під Держдумою проти повернення кримінальної статті за наклеп 13 липня 2012 року
Протест під Держдумою проти повернення кримінальної статті за наклеп 13 липня 2012 року
Нижня палата російського парламенту схвалила законопроект одночасно і в другому, і в остаточному третьому читанні після того, як перше читання відбулося щойно позавчора. Для набуття чинності його ще має розглянути верхня палата Федеральних зборів Росії, Рада федерації, і підписати президент.

Під будівлею Держдуми проти повернення статті про наклеп пікетували журналісти, які побоюються, що під приводом боротьби з наклепами влада може чинити тиск на незалежну пресу.

Статтю про наклеп виключили з Кримінального кодексу Росії тільки в грудні минулого року з ініціативи тодішнього президента Дмитра Медведєва. Нині наклеп вважається адміністративним правопорушенням.
XS
SM
MD
LG