Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів – не дуже популярний бренд на Львівщині – експерти


Графіті у Львові
Графіті у Львові
Львів – За кого голосувати на парламентських виборах? Чи є гідні люди серед кандидатів? Ці питання лунатимуть дедалі частіше, чим ближче до виборів. Львівський обласний осередок Партії регіонів одним із перших оприлюднив список ймовірних кандидатів до Верховної Ради. Водночас рейтинги регіоналів в області суттєво впали після ухвалення парламентом мовного закону.

У список імовірних кандидатів на вибори до Верховної Ради від Львівщини увійшли підприємці, керівники державних установ, серед них і директор «Волиньвугілля», голови і заступники райадміністрацій. Тобто люди, залежні від влади, ті, хто відкрито заявили про свою партійну приналежність, завідома знаючи, що по мажоритарних округах не пройдуть, як висуванці від регіоналів, вважає директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович. Оскільки рівень довіри до Партії регіонів на Львівщині досить низький, наголошує соціолог, на початку червня він становив 3 відсотки.

«А після ухвалення мовного закону рівень довіри знизиться. Це вже мінімальний рівень. Їхні виборці російськомовні, серед них і молоді люди. Буде застосовуватися адмінресурс, будуть впливи, бо для кожної влади це нормально. Претендувати на великий рівень підтримки або ж ставити високі планки регіонали не будуть в Галичині, їх влаштує фонове голосування, влаштує 3 відсотки», – каже експерт.

Кандидати-мажоритарники від влади, які є симпатиками Партії регіонів, йтимуть на вибори без партійної прописки і тоді матимуть шанс на перемогу, прогнозує Олексій Антипович. Такий «таємний» спосіб оберуть для себе чимало місцевих бізнесменів, які підтримують провладну політичну силу.

Регіонали в Галичині працюватимуть із прицілом на місцеві вибори

Голова фракції Партії регіонів у Львівській облраді, кандидат по партійному списку Ігор Грещук вважає завчасним прогнозувати результат виборів. Втім мовний закон, за його словами, не знизив рейтинг регіоналів на Львівщині.

«Будемо старатися витягнути максимум. Але основою виборчої кампанії є чесні і справедливі вибори, які будуть повністю віддзеркалювати настрої людей. Люди самі розберуться, хто є хто», – зазначив регіонал.

Партія регіонів, розуміючи про мізерні шанси кандидатів-мажоритарників на Львівщині, тим не менше їх виставляє, щоб продемонструвати свою структурну силу. А тому з виборцями ці кандидати майже не працюватимуть, такої думки виконавчий директором ЛОО «Комітету виборців України» Оксана Дащаківська.

«Якщо й працюватимуть, то лише з огляду на майбутні місцеві вибори. А претензії на Верховну Раду навряд чи матимуть кандидати-мажоритарники. У них інша технічна функція: з регіоналами співпрацюватимуть інші штаби, щоб мати додатково людей у комісіях, площі на рекламу А виборців просто будуть закликати не голосувати за опонентів від опозиції», – вважає Оксана Дащаківська.

Представник комітету виборців прогнозує, що Партія регіонів здобуде на Львівщині близько 7 відсотків голосів виборців. У прохідну частину списку потрапить від області лише народний депутат, підприємець Петро Писарчук.

Останнім часом Комітет виборців зауважив кампанію із залученням у Партію регіонів людей, яким обіцяють підтримку в бізнесі або ж високі посади. І чимало місцевих підприємців погоджуються на таку співпрацю в обмін на гарантований «дах» для ведення бізнесу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG