Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисник вимагає психіатричної експертизи віце-спікера через «мовний закон»


Дніпропетровський правозахисник Василь Сухов звернувся до Генерального прокурора Віктора Пшонки із заявою, в якій вимагає призначити проведення психіатричної експертизи заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка та розслідувати всі обставини ухвалення «мовного закону». Про це Радіо Свобода повідомив сьогодні сам Василь Сухов.

«Із огляду на зухвалість злочинних дій та неадекватність при здійсненні своїх повноважень вважаю за необхідне проведення психіатричної експертизи депутата Верховної Ради України Адама Мартинюка. Про результати перевірки фактів та прийняте рішення прошу повідомити згідно із законом», – мовиться у заяві.

За словами правозахиника, окрім численних грубих порушень регламенту при ухваленні «мовного закону», Мартинюк, який у той час головував на засіданні, порушив ще дві прямі норми Конституції України: Верховна Рада була у нелегітимному складі, а під час самого голосування відбулися масштабні фальсифікації волевиявлення народних депутатів.

На думку правозахисника, головуючий на засіданні Адам Мартинюк знав цю обставину і усвідомлював її наслідки, але свідомо, порушуючи Конституцію України, поставив законопроект на голосування і оголосив про ухвалене рішення.

Василь Сухов також вимагає від генпрокуратури «забезпечити проведення розслідування всіх обставин справи, за фактом, і проти конкретних осіб, за порушення норм і Регламенту, і Конституції України» і «вжити заходів прокурорського реагування для забезпечення дотримання вимог Конституції, законів та притягнення до відповідальності, в тому числі кримінальної, винних у їхньому порушенні».

Верховна Рада голосами 248 депутатських карток ухвалила 3 липня закон «Про засади державної мовної політики», який фактично значно розширює сферу застосування російської мови, за словами його супротивників, за рахунок української. Опозиція заявляє, що закон був ухвалений із великою кількістю порушень, а, можливо, його ухвалення взагалі сфальсифіковане.
XS
SM
MD
LG