Доступність посилання

ТОП новини

Відпустка стала джерелом стресу для італійців


Рим – Італія в уявленні багатьох іноземців – ідеальна країна для літнього відпочинку. Втім для самих італійців останніми роками відпустка стає менш доступною. Постійне подорожчання, нові податки чи ще гірше – втрата роботи змушують людей прискіпливіше планувати відпочинок або ж взагалі відмовлятися від нього.

Ще років 10 тому для розбещених сонцем італійців літній період вважався визволенням від роботи і стресу. Нині виглядає, що власне відпустка у спекотний сезон перетворюється у стрес та неабияку проблему. Тож, вирушати на відпочинок чи ні?

Деякі статистичні дослідження свідчать, що майже половина мешканців півострова обирають останній варіант: залишаються вдома і нікуди не їдуть. А хто й готує валізи, то у більшості випадків надає перевагу курортам у межах національних кордонів.

«Під час нинішньої відпустки нас найбільше турбують цінники: ціни на їжу, на одяг і найбільше на розваги для дітей», – говорить відпочивальник на озері Ґарда у північній Італії.

Мистецтво економії заради відпустки

Основна причина відмови від відпустки – необхідність затягувати міцніше пасок й заощаджувати на всьому напередодні і під час відпочинку. Саме це й спричиняє додатковий головний біль, тож, мовляв, немає сенсу навіть планувати вакації.

Студентка із міста Феррари не втрачає оптимізму і на відпочинок таки збирається. «Я і мої знайомі скоротили тривалість відпустки до мінімуму. Шукаємо підробітки після лекцій, щоб щось заробити. Сподіваємося, що ситуація колись поліпшиться», – каже дівчина.

Особливо важко поєднувати релакс та вміст гаманця сімейним людям. «Я мама п’ятьох дітей, у багатодітній родині слід бути особливо обережними із витратами. Звичайно, ми не зможемо бронювати готель, але якесь помешкання прийдеться орендувати. Намагаємося заощадити під час відпустки у такий спосіб», – ділиться планами багатодітна мама.

Щоб заохотити відвідувачів та не зазнати повних збитків від бізнесу, деякі розважальні структури Італії на літній сезон запровадили знижки для категорій, які найбільше потерпають від економічної кризи. Багатодітні родини, пенсіонери з онуками, наречені, випускники вишів та безробітні у визначені дні можуть придбати квитки за зниженими цінами в ігрових парках.

Не відмовляти собі в задоволенні

Однак окремі ініціативи не додають особливого оптимізму ні відпочивальникам, ні працівникам туристичної галузі. Якщо минулого року 23,5 мільйони італійців відмовилися від відпусток, то цьогоріч тенденція підтверджується. Присутність місцевих туристів у готелях зменшилася на півтора відсотки.

Чимдалі скорочується і тривалість відпочинку, що зводиться до кількох днів. При цьому майже 40 відсотків італійців не можуть дозволити собі навіть тижневої відпустки протягом року, інформує місцева преса, посилаючись на дані соціоекономічних досліджень.

Як би там не було, а нинішнього літа італійська відпустка знову проходить під гаслом low cost. Формула гарного відпочинку у період кризи залишається та сама: урізання витрат та вмілий вибір місця відпочинку, не відмовляючись при цьому від задоволення і насолоди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG