Доступність посилання

ТОП новини

Право оскаржити мовний закон правозахисник відстоюватиме у Страсбурзькому суді


Конституційний Суд України
Конституційний Суд України
Дніпродзержинський правозахисник Віталій Купрій звернувся до Європейського Суду з прав людини зі скаргою щодо неможливості оскаржити в Україні «мовний» законопроект. Про це Радіо Свобода у понеділок повідомив сам Віталій Купрій.

За його словами, він скаржиться до Європейського Суду на невиконання Україною вимог частини 1 статті 6 міжнародної Конвенції про захист прав людини, яка передбачає право кожного на розгляд його справи у суді.

Як повідомив правозахисник, він спробував оскаржити рішення Верховної Ради щодо ухвалення закону «Про засади державної мовної політики» в українських судах і наштовхнувся на перепони.

«Я звернувся в адміністративний суд і отримав ухвалу Вищого адміністративного суду, який вказує, що оскарження законів входить у компетенцію Конституційного Суду України. А в Конституційний Суд я не можу звернутись, оскільки законодавство цього не передбачає. Скарга до Європейського Суду стосується порушення права кожного на захист у суді своїх прав й законних інтересів. Я не оскаржую сам закон, оскільки він ще не підписаний, а тільки те, що у людей в Україні немає такого права – оскаржувати рішення Верховної Ради», – сказав Радіо Свобода Віталій Купрій.

За його словами, наразі він очікує відповіді з Європейського суду з прав людини, однак з досвіду знає, що це буде «нешвидко». В Україні правозахисник має намір ініціювати кампанію, аби домогтись надання громадянам права оскаржувати закони та інші рішення, ухвалені Верховною Радою.

Що ж до самого законопроекту, то його правозахисник вважає таким, що порушує «право на людини вільний розвиток своєї особистості» й «штучно обмежує функціонування української мови».

3 липня Рада ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком. Його було ухвалено 248 голосами. Водночас опозиція заявила, що закон ухвалено з порушеннями, депутатів відкликали свої голоси.
XS
SM
MD
LG