Доступність посилання

ТОП новини

У ПАРЄ критикують Росію за «криміналізацію» наклепу


Депутат від Швейцарії в Парламентській асамблеї Ради Європи Андреас Ґросс
Депутат від Швейцарії в Парламентській асамблеї Ради Європи Андреас Ґросс
Рішення російського парламенту повернути кримінальну відповідальність за наклеп викликали критику в головній європейській інституції, що опікується правами людини. Депутат від Швейцарії в Парламентській асамблеї Ради Європи Андреас Ґросс говорить про негативну тенденцію в Росії, частиною якої є посилення тиску на невдоволених у суспільстві.

Співдоповідач по Росії Андреас Ґросс вважає, що обмеження на вживання інтернету, намагання змусити правозахисників реєструватися як «закордонні агенти» і тепер спроби відновити кримінальну відповідальність за наклеп – є ланками одного ланцюга, на який влада хоче припнути громадянське суспільство.
Кожен потребує критиків для того, щоб вчитися. І чим більше в тебе влади, тим більше потрібно критиків
Андреас Ґросс

«Цей закон є запрошенням до покарання критиків. Він не поважає того факту, що кожен потребує критиків для того, щоб учитися. І чим більше у тебе влади, тим більше потрібно критиків. Це те, про що я хочу поговорити з найвищими представниками Росії, бо я не розумію, чому вони показують таку слабкість. Російська влада є достатньо сильною. Вони не повинні боятися», – заявив в інтерв’ю російській редакції Радіо Свобода швейцарський депутат, який розпочинає сьогодні свої зустрічі в російській столиці.

Співдоповідач Моніторингового комітету ПАРЄ, що стежить за дотриманням Росією своїх зобов’язань, взятих при вступі до організації, говорить, що відновлення кримінальної відповідальності за наклеп не відповідає європейським стандартам. Тому і цей пункт буде включений до 80-сторінкового звіту Моніторингового комітету по Росії, що його буде представлено в жовтні на розгляд Асамблеї Ради Європи.

Росія віддаляється від демократичних стандартів – Ґросс

Росія стала членом Ради Європи у 1996 році, взявши на себе зобов’язання щодо дотримання прав людини та демократичних принципів. Однак за 16 років Росія так і не стала відповідати цим стандартам, говорить Андреас Ґросс, який раніше був співдоповідачем щодо Чечні. На його думку, Росія з приходом на третій термін президента Володимира Путіна ще сильніше стала віддалятися від демократичних стандартів.

На думку Ґросса, добрим прикладом цього віддалення є справа групи Pussy Riot, що організувала протест у Храмі Христа-Спасителя в Москві у лютому і з того часу молоді співачки перебувають у попередньому ув’язненні. За протест проти президента Путіна у храмі їм загрожує до семи років ув’язнення.
Церква в Росії має довгу традицію служити владі, а влада часто використовує церкву
Андреас Ґросс

«Абсолютно неможливо карати сімома роками позбавлення волі за таку дрібну провину. Тут ідеться також про роль церкви. Церква в Росії має довгу традицію служити владі, а влада часто використовує церкву. Це недобрий знак для вільного суспільства, тому що церква і релігія – це особиста справа», – пояснює співдоповідач ПАРЄ.

Державна дума Росії ухвалила поправки, які повертають до Кримінального кодексу статтю про наклеп. Схвалений депутатами законопроект передбачає збільшення штрафів за поширення завідомо неправдивих відомостей у 5-10 разів. Максимальне покарання становитиме 5 мільйонів рублів.

Автор законопроекту, депутат Ірина Ярова, пояснила, що бореться за «моральні установки суспільства».

Матеріал підготували Марія Щур та Данило Гальперович.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG