Доступність посилання

ТОП новини

Захисників української мови у Києві підтримали білоруси


Київ – У вівторок підтримку голодувальникам на Європейській площі у Києві висловили білоруські громадські активісти. Представники кількох білоруських організацій провели під стінами Українського дому акцію солідарності, розповівши про практику двомовності в їхній країні. Акція голодування громадських активісті на захист української мови триває у Києві вже 11-й день

Білоруські активісти розгорнули на сходах Українського дому традиційний, але неофіційний біло-червоно-білий прапор. Близько 10 осіб прийшли із гаслами «Слава Україні» і «Живе Білорусь», демонструючи підтримку протестувальникам на Європейській площі.

За словами одного з організаторів акції, керівника білоруського руху солідарності «Разом» В’ячеслава Сівчика, вони прийшли застерегти українців від «білоруського сценарію», оскільки бачать паралелі між нещодавно ухваленим українським законопроектом про державну мовну політику і подіями 1995 року, коли після референдуму в Білорусі російську зробили другою державною.
ООН кілька років тому визнала білоруську мову однією з таких, що зникають у світі
В’ячеслав Сівчик

«На жаль, ООН кілька років тому визнала білоруську мову однією з таких, що зникають у світі, – зауважує Сівчик у коментарі Радіо Свобода. – Коли Лукашенко приходив до влади, майже 80 відсотків школярів у країні навчались білоруською, нині це – 16 відсотків, причому абсолютна більшість – це сільські школи. А що таке сільські школи? По кілька учнів всього».
«Мовних» голодувальників у Києві підтримали білоруси
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Іншою проблемою в Білорусі є те, що білоруська мова стала асоціюватися із належністю до опозиції, зауважив інший активіст Ярослав Гришченя. На батьківщині його притягали до відповідальності за участь у незареєстрованій громадській організації опозиційного спрямування «Молодий фронт».
Під час виборів, під час якихось політичних подій, якщо людина іде по вулиці і розмовляє білоруською, її можуть заарештувати
Ярослав Гришченя

«Під час виборів, під час якихось політичних подій у Білорусі, якщо людина іде по вулиці і розмовляє білоруською, її можуть заарештувати, мотивуючи це тим, що вона брутально лається», – говорить активіст.

Раніше про солідарність із захисниками української мови заявляли представники української діаспори у низці європейських країн, Канаді та Сполучених Штатах.

Зараз під Українським домом голодує 11 осіб

Станом на 17 липня, за інформацією оргкомітету протестувальників, на Європейській площі у Києві голодують 11 осіб. Час від часу долучаються нові люди, загалом за минулий тиждень під Українським домом у різний час перебувало близько 20 голодувальників.

Учасники акції вимагають у тих, хто хоче до них приєднатися, не демонструвати своїх політичних симпатій. У вівторок, зокрема, до протесту намагалися долучитися люди із символікою «Батьківщини», але їм довелося стати подалі – до Українського дому голодувальники їх не пустили.

Нинішня акція на Європейській площі почалася 7 липня, після того як 6-го про завершення мітингу під Українським домом оголосили представники Об’єднаної опозиції. Троє людей із тих, хто оголосив голодування, продовжують його до сьогодні. Чотирьох забрала швидка.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG