Доступність посилання

ТОП новини

За протест – штраф понад 45 тисяч гривень або ж ув’язнення?


Львів – Представники ВО «Свобода» стверджують, що найактивніших їхніх політиків хочуть позбавити права балотуватись у депутати. Про це вони заявили у вівторок у Львові. Причиною називають порушенння міліцією і прокуратурою двох кримінальних справ за фактом блокування роботи Львівської облдержадміністрації і нанесення тілесних пошкоджень правоохоронцеві.

Депутати Львівської обласної ради на знак протесту щодо ухвалення парламентом мовного закону 4-го і 5 липня не пропускали у приміщення обласної адміністрації її керівництво: заступників голови ОДА (очільник області був у відрядженні), начальників управлінь. Інші чиновники потрапили у свої кабінети і працювали.

Перший заступник голови ОДА Богдан Матолич звернувся із заявою до прокуратури про блокування роботи Львівської ОДА. Звернення прокуратура передала правоохоронцям, які з’ясовують, хто саме перешкоджав чиновникам працювати, які дії чинив.

Депутатів викликають у прокуратуру і міліцію

Галицький райвідділ міліції порушив кримінальну справу за фактом блокування роботи обладміністрації, повідомила речник УМВС у Львівській області Світлана Добровольська.

«13 липня було порушено кримінальну справу за статтею 293 Кримінального кодексу, «за групове порушення громадського порядку», а це організація групових дій, що призвели до грубого порушення громадського порядку або суттєвого порушення роботи транспорту, підприємства, установи чи організації; активній участі у них», – каже представник УМВС.

Покарання за статтею 293 – штраф до 50 неоподатковуваних мінімальних доходів, а це більше 45 тисяч гривень, або арешт на термін до 6 місяців. Водночас прокуратура міста перевіряє факти щодо нанесення тілесних пошкоджень слідчій міліції, яка виконувала службові обов’язки у приміщенні ОДА. Депутати Львівської облради Ірина Сех та Ірина Фаріон днями пояснювали у прокуратурі свої дії під час акції протесту щодо мовного закону біля приміщення обладміністрації.

«Хоча зараз кримінальні справи щодо подій під обласною радою порушено за фактом, але цілком ймовірно, що у будь-який момент можуть висунути персональні звинувачення, до кожного депутата, щоб у такий спосіб зняти «свободівців» із виборчих перегонів», – каже Ірина Сех.

Кримінальні справи з політичним присмаком

Навіть при тимчасовому затриманні депутатів, вони зможуть балотуватись, зазначають правозахисники. Бо до виборів вирок суду не встигнуть ухвалити. Але до такого розвитку подій справа не дійде, бо політики відразу назвуть себе жертвами політичних репресій і навряд чи це вигідно центральній владі, вважають спостерігачі.

За словами юриста Оксани Панчак, кримінальні справи за фактом мають яскраво виражені політичні ознаки. За її оцінкою, приміщення адміністрації ніхто не захоплював, лише частина посадовців не працювала. Експерт зауважила, що розвиток кримінальної справи залежить від тієї людини, яка давала вказівку на таку справу. Якщо захочуть людей покарати, то їх однозначно покарають, зауважила юрист.

Між Львівською обласною радою і адміністрацією сьогодні відсутнє порозуміння і співпраця. Представники опозиційних сил висловили недовіру голові ОДА Михайлові Костюку, а днями обласна рада надіслала листи в управління адміністрації, зокрема охорони здоров’я, з вимогою звільнити приміщення, які орендує адміністрація. Ідеться про будівлі в центральній частині Львова.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG