Доступність посилання

ТОП новини

Українські стрибуни у воду до Олімпіади готові (ФОТО, ВІДЕО)


Київ – Українські спортсмени готуються цьогорічних Олімпійських ігор, які відбудуться у Лондоні. Одна з найбільших надій України – збірна зі стрибків у воду, яку вважають однією з найсильніших у світі.

Українська олімпійська команда зі стрибків у воду посилено тренується перед початком цьогорічних Олімпійських ігор у Лондоні. Спортсмени, частина з яких-чемпіони світу і призери попередніх олімпіад, налаштовані боротися за перемогу.

Українські стрибуни у воду тренуються практично щодня – у басейнах Києва, Харкова та інших міст. Кореспондент Радіо Свобода побував на одному з тренувань команди зі стрибків у воду у спорткомплексі Збройних сил України в Києві. Майбутні олімпійці виконують різні типи стрибків з висоти від двох до десяти метрів. Відпрацьовують кожен рух. Тренери знімають стрибки на відео, і одразу ж аналізують помилки. Під час коротких перерв кореспондент Радіо Свобода поспілкувався з учасниками Олімпійських ігор-2012 від України.
Українські стрибуни у воду тренуються
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Луганець Олександр Бондар, майстер спорту міжнародного класу, донедавна виконував синхронні й індивідуальні стрибки з висоти до 10 метрів лише у категорії юніорів, був призером Юнацьких Олімпійських ігор. Цього разу вперше братиме участь у дорослій Олімпіаді. Про свої сподівання Олександр не говорить. Натомість намагається більше тренуватися.

«Ні про що конкретно не думаю щодо Олімпіади. Роблю свою роботу, а там будь що буде. Можливо все. Стрибками у воду займалася моя мама. Саме вона привела мене на моє перше тренування Далі – я виконував дедалі складніші стрибки. На Олімпіаді небезпечними суперниками будуть Китай, Росія та Німеччина. Є багато достойних суперників», – розповідає спортсмен.
Спорт змінює життя – Ганна Письменська

Про початок своєї спортивної кар’єри розповіла і вінничанка Ганна Письменська, яка з дитинства виконує синхронні стрибки з трампліна, і вже здобула для України низку світових нагород у цьому виді. Спорт повністю змінив її життя, каже Ганна.

«Починала я в ранньому дитинстві, займалася в басейні у Вінниці. Тоді на запрошення свого тренера переїхала до Луганська, 6 років займаюся стрибками професійно. Спорт кардинально змінив моє життя. Мої однолітки не бачили навіть частини того, що я побачила», – зізнається олімпійка.

Харків’янин Олексій Пригоров на минулих Олімпійських іграх завоював бронзу. Зараз він наполегливо тренується: кожен вид стрибків повторює кілька десятків разів на день.

«Мої батьки були лікарями. Вони і почали мене тренувати. З 5 років я на басейні та на батуті. Тоді я й обрав свій життєвий шлях, і я вважаю, що зробив правильний вибір і щодо спорту, і щодо підказок, які робило мені життя, – зазначає Олексій. – Кажуть, у стрибках з трампліна велику роль відіграє везіння. Але мені здається, що найбільше важить психологія. Змагання – це передовсім психічна атака супротивників. Я вважаю, наш виступ буде хорошим. Боротимемося за медалі, будемо з себе витискати все».

Українська команда серед найсильніших у світі, попри труднощі

Українська команда зі стрибків у воду є однією з найсильніших у світі: нині отримали кваліфікацію на Олімпійські ігри всі її учасники, повідомила Радіо Свобода тренер команди Тамара Токмачова.

«Окрім тренера команди, у кожного спортсмена є свій особистий. З командою працюють тренери з хореографії, акробатики, зі стрибків на батуті. Створені всі умови, щоб спортсмени показували найвищі результати».

Проте тренер вказує і на проблеми цього виду спорту в Україні. Найбільша з них – це дефіцит відповідно обладнаних басейнів із трамплінами. Вони є лише у восьми містах України, але і ті збудовані ще у радянський час. Окрім того, українські стрибуни у воду відчувають певні проблеми з фінансуванням, а відтак і зі спеціальним обладнанням для тренувань.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG